Ανάγκη ειδικής μέριμνας για τις ευπαθείς ομάδες απέναντι στο νέο κορωνοϊό

Ανάγκη ειδικής μέριμνας για τις ευπαθείς ομάδες απέναντι στο νέο κορωνοϊό

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να λάβουν ειδική μέριμνα για την υπεύθυνη ενημέρωση και την προστασία των χρόνιων ασθενών και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες από το νέο κορωνοϊό.

Τα ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον Ε.Ο.Δ.Υ. και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση του επισκεπτηρίου σε χρόνιους ασθενείς στα νοσοκομεία και τη διακοπή λειτουργίας των Κ.Α.Π.Η., θα πρέπει να διευρυνθούν με γνώμονα τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή, οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να εξετάσουν τα παρακάτω σημεία:

– Δυνατότητα απουσίας από την εργασία χωρίς χρέωση κανονικής ή αναρρωτικής άδειας, σε συνάρτηση με την εξάπλωση της επιδημίας και τη βαρύτητα της χρόνιας πάθησης του ασθενούς.
– Εργασία από το σπίτι ή σε θέση που δεν απαιτεί αλληλεπίδραση με το κοινό, στα επαγγέλματα που παρέχουν τέτοια δυνατότητα.
– Διαχείριση της ροής των ασθενών σε μονάδες υγείας όπως τα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την αποφυγή συνωστισμού.
– Συνταγογράφηση και εκτέλεση εξάμηνων συνταγών για τη φαρμακευτική αγωγή χρόνιων ασθενών, προκειμένου να περιοριστεί η προσέλευσή τους σε υγειονομικές μονάδες.
– Διασφάλιση της πρόσβασης σε προληπτικά μέσα όπως τα αντισηπτικά και οι μάσκες.

Επιπλέον, η Ένωση καλεί τον Ε.Ο.Δ.Υ. να εκπονήσει ειδικές οδηγίες για την έγκυρη πληροφόρηση των παρακάτω ευπαθών ομάδων αναφορικά με τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουν, συμπληρωματικά ως προς τις συστάσεις για το γενικό πληθυσμό:

– Ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 ετών
– Άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και νεοπλασίες
– Μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή μυελού των οστών
– Ανοσοκατεσταλμένοι ενήλικες και παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα όπως αρθρίτιδες, λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση και άλλες σπάνιες παθήσεις
– Άτομα με επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (HIV λοίμωξη)
– Έγκυες γυναίκες και βρέφη
– Επαγγελματίες υγείας

Η ενημέρωση των πολιτών και η υπεύθυνη στάση τους κατά την τήρηση των οδηγιών, αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται. Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και οι σύλλογοι της σε όλη την Ελλάδα, δεσμεύονται να συμβάλουν με κάθε μέσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στη διάδοση των πληροφοριών, πάντοτε σε συνεργασία με τους αρμόδιους δημόσιους και επιστημονικούς φορείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.