Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων 12-17 ετών για την covid19.

Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων 12-17 ετών για την covid19.

Είναι γνωστόν ότι όλοι οι παιδίατροι γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλη ειδικότητα την προσφορά των εμβολίων στη προφύλαξη λοιμωδών και άλλων νοσημάτων και δεν πρέπει να υπάρξει διστακτικότητα από κανένα παιδίατρο για τους εμβολιασμούς. Αναφορικά με την COVID-19, θα πρέπει να τονίζουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της νόσου και όχι τις σπανιότατες παρενέργειες των εμβολίων, που ήδη οδήγησαν στην αχρήστευση ενός εμβολίου, πολύ αποτελεσματικού.

Το τείχος προστασίας δυστυχώς δεν επετεύχθη λόγω άρνησης των ηλικιωμένων να εμβολιαστούν. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα που είναι πολύ πιο μεταδοτική, κυρίως στις νεαρές ηλικίες που έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα, αλλά και η μειωμένη συμμόρφωσή τους στα μέτρα προφύλαξης έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη εισαγωγή στα νοσοκομεία νέων ατόμων. Έτσι η ανοσία τείχους πλέον είναι μάλλον αδύνατη, διότι θα πρέπει να έχουμε εμβολιαστική κάλυψη άνω του 90%.

Ένας αριθμός παιδιών και εφήβων, που στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε ποσοστό 15%, στην δε Ευρώπη πιθανόν ανέρχεται σε μικρότερο ποσοστό, εμφανίζουν το μετά COVID-19 πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνησιμότητα 1,7%.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία από την αρχή κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer (τώρα κυκλοφόρησε και η Moderna) για παιδιά 12-17 ετών, ήταν θετική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός από τις 3 Μαΐου, όταν ξεκίνησε και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στη διοργάνωση διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης (webinar), με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό την ενημέρωση για τον εμβολιασμό των παιδιών. Δυστυχώς το διάστημα αυτό υπερτονίζονταν οι τυχόν παρενέργειες (περικαρδίτιδα-μυοκαρδίτιδα 12 περιπτώσεις στο 1.000.000, που αυτοϊώνται σε 5-6 ημέρες). Φυσικά και οι 3 προαναφερθείσες χώρες συνέχιζαν και συνεχίζουν τον εμβολιασμό.

Στις 15 Μαΐου είχαν πραγματοποιηθεί 3.000.000 δόσεις εμβολίων σε παιδιά 12-17 ετών στις ΗΠΑ και τότε έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει και εμείς για να αξιοποιήσουμε τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο (πριν τις διακοπές), γιατί όπως είναι γνωστό, στην πλειονότητά τους οι γονείς δεν κάνουν τους μήνες αυτούς ούτε τα εμβόλια ρουτίνας.

Θα έπρεπε να μην υπερτονίζονται οι περικαρδίτιδες ως παρενέργειες των mRNA εμβολίων, αλλά οι θάνατοι και οι περικαρδίτιδες από COVID-19.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλων των παιδιών 12-17 ετών και σε λίγους μήνες να επεκταθεί και στα παιδιά 5-12 ετών, αν θέλουμε τα παιδιά μας να βρεθούν στο φυσιολογικό τους περιβάλλον που είναι το σχολείο, διαφορετικά θα αρχίσουμε να συζητάμε για κλείσιμο ή μη των σχολείων.

Συμπερασματικά, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό των παιδιών 12-17 ετών, αν θέλουμε τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.