Μηδενική συμμετοχή των ογκολογικών ασθενών στη χορήγηση φαρμάκων

Η χορήγηση με μηδενική συμμετοχή των φαρμάκων που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής, την οποία ανακοίνωσε στις 13 Δεκεμβρίου 2018, το Υπουργείο Υγείας, αποτελεί τη διόρθωση μίας σοβαρής στρέβλωσης, την οποία επανειλημμένως είχε επισημάνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Ο καρκίνος είναι μια σύνθετη και πολυδιάστατη νόσος, ενώ η ίδια η ασθένεια και η αντιμετώπισή της συχνά δημιουργεί προβλήματα, τα οποία επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών.

Ενώ εδώ και 3 μήνες, έχει ληφθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με την κάλυψη της διαγνωστικής εξέτασης ONCOTYPE DX, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δρομολογήσει ακόμη τις απαραίτητες εφαρμοστικές διαδικασίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης και δεν δέχεται την κατάθεση παραστατικών για εξετάσεις που έχουν γίνει ήδη για την αποζημίωση της δαπάνης. Το Υπουργείο Υγείας αντί να προχωρήσει ήδη τον Ιούλιο 2017 στην άμεση έκδοση ΚΥΑ και εν συνεχεία ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στις διαδικασίες για την ηλεκτρονική συναντογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης, ζήτησε από τις ασθενείς να κάνουν ιδιωτικά την εξέταση δηλ. να καταβάλουν εξ ιδίων την αξία της, η οποία ξεπερνά τις 3.500 ευρώ, και να καταθέσουν στη συνέχεια τα σχετικά δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνον όσες ασθενείς έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιες το κόστος της εξέτασης υποβάλλονται σε αυτή, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι τελικά θα αποζημιωθεί η δαπάνη που πραγματοποίησαν, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται τα παραστατικά.

Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τις γονιδιακές εξετάσειςBRACA1 &BRACA2. Μετά την δημοσίευση της Κ.Υ.Α. Αριθμ. Γ2(δ)/οικ.61919 για την κοστολόγηση των ογκολογικών βιοδεικτών ΒRCA1 και ΒRCA2, αναμέναμε την άμεση ένταξη τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την αποζημίωση τους. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα καθυστερεί η έκδοση της απαραίτητης εφαρμοστικής απόφασης προκειμένου να ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την χορήγηση με μηδενική συμμετοχή φαρμάκων που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής, όπως ίσχυε και κατά το παρελθόν, αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για τους ογκολογικούς ασθενείς, αρκεί να ξεκινήσει άμεσα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και άρνηση αποζημίωσης, όπως συμβαίνει με την αποζημίωση των εξετάσεων ONCOTYPE DX και BRACA1 & BRACA2, για τις οποίες επίσης ζητούμε την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης και την ένταξή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των ογκολογικών ασθενών, το οποίο επανειλημμένα έχει τεθεί ως προτεραιότητα στις επαφές μας με την ηγεσία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.