Τι έμαθα για τους Βιοδείκτες…

Τι έμαθα για τους Βιοδείκτες…

Πρόσφατα παρακολούθησα ένα workshop της EORTC (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Έρευνα και την Θεραπεία του Καρκίνου) με θέμα τους Βιοδείκτες.

Οι βιοδείκτες είναι βιολογικά μόρια, που βρίσκονται μεταξύ άλλων στα κύτταρα. Υποδεικνύουν μια φυσιολογική ή παθολογική διαδικασία, μια κατάσταση ή μια νόσο. Διακρίνονται σε προγνωστικούς δείκτες (χαρακτηριστικά επιθετικότητας της νόσου) και προβλεπτικούς δείκτες (προβλέπουν την αναμενόμενη ανταπόκριση του κάθε ασθενούς σε συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή – σύγχρονη «εξατομικευμένη θεραπεία).

Η χρήση βιοδεικτών αποτελεί το κλειδί για τον εντοπισμό των ασθενών εκείνων που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την ανοσοθεραπεία, μειώνοντας έτσι ουσιαστικά και την οικονομική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, καθώς η θεραπεία θα χορηγείται εκεί που πραγματικά κάνει τη διαφορά.

Οι βιοδείκτες αναγνωρίζουν τον πληθυσμό που θα ανταποκριθεί στην εξατομικευμένη θεραπεία και έτσι οδηγούμαστε σε ταχύτερο κλινικό αποτέλεσμα με μειωμένο κόστος για νοσηλείες, εξετάσεις και διαχείρισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η ανοσοθεραπεία, οι βιοδείκτες, οι νέες θεραπείες είναι τα όπλα που έχει η επιστήμη για να νικήσει τον καρκίνο.

Στο workshop βρεθήκαμε άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου. Ήταν εκπρόσωποι ασθενών από Ευρωπαϊκούς Συλλόγους Ασθενών, γιατροί και ερευνητές, εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών και εκπρόσωποι του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Κύριο μέλημα όλων η υγεία κι αν τελικά οι νέες θεραπείες,τα καινοτόμα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τον ασθενή.

Οι πολιτικές Υγείας είναι ένα μεγάλο θέμα γιατί τα κόστη καθορίζουν τελικά την πρόσβαση στις θεραπείες.

Ακούγοντας τους ερευνητές να παρουσιάζουν τις μελέτες τους και από πόσα στάδια και πόσος χρόνος και χρήματα απαιτούνται για κάθε τους βήμα, κατάλαβα πόσο σημαντική είναι ή έρευνα αλλά και πόσο δύσκολη.

Σε αντίθεση με τις συνωμοσιολογίες που εύκολα τα αποδεικνύουν όλα (!), το να κάνεις έρευνα, να παρατηρείς κάθε μέρα αλλαγές και αντιδράσεις απειροέλαχιστες, να προσδοκάς αποτελέσματα που δεν έρχονται ποτέ, να ματαιώνεσαι αλλά και να επιβεβαιώνεσαι, και όλα αυτά σε μήνες, χρόνια, δεκαετίες, είναι μαγικό!

Προσπαθούσα να διαβάσω παρουσιάσεις βιοδεικτών και τι αποτελέσματα φέρνουν και πως συνδυάζονται με φάρμακα και πως φτάνουν όλα αυτά στον ασθενή και ένιωσα πόσο κοντά είμαστε στην τελική νίκη κατά του καρκίνου.

Εκεί μέσα στα εργαστήρια, γίνεται ένας πόλεμος. Για να νικηθεί ο καρκίνος, να πεθαίνουν λιγότεροι άνθρωποι.

Εκεί μέσα στα εργαστήρια οι βιοδείκτες κερδίζουν έδαφος. Η απεικόνιση, οι δείκτες, οι πρωτεΐνες, οι όγκοι, το ανοσοποιητικό σύστημα, ο ασθενής…

Τα κόστη είναι υψηλά. Η τεχνολογία είναι πολύτιμος σύμμαχος.

Λείπουν τα στοιχεία, τα data. Λείπουν οι πολιτικές υγείας σε πολλές χώρες. Οι ίδιοι οι ερευνητές ανησυχούν για το πόσο εφαρμόσιμα είναι τα αποτελέσματα των εργαστηρίων.

Στην Ελλάδα οι βιοδείκτες κερδίζουν έδαφος. Η αποζημίωση εξετάσεων βιοδεικτών γίνεται μετά από εισήγηση των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων, όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), και απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Το κόστος των εξετάσεων των βιοδεικτών που είναι απαραίτητοι για τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων ογκολογικών φαρμάκων καλύπτεται υποχρεωτικά από τον ΕΟΠΥΥ. Κάποιοι άλλοι βιοδείκτες εξετάζονται τώρα από το κράτος να αποζημιώνονται.

Για τα παιδιά μας είναι πιο εύκολα καθώς αρκετοί αποζημιώνονται ήδη.

Ρώτησα την εκπρόσωπο του FDA γιατί δεν έχουμε νέα φάρμακα για τα παιδιά, γιατί δεν έχουμε περισσότερη έρευνα για τον καρκίνο στα παιδιά.
Μου είπε ότι το θέμα είναι κυρίως ηθικό και συναισθηματικό.

Δεν αποφασίζει εύκολα μια εταιρεία να κάνει έρευνα σε παιδιά. Από την άλλη κατανοούν όλοι ότι χωρίς έρευνα, τα παιδιά δεν θα τα καταφέρουν.
Ο FDA προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Έχει ήδη φτιάξει ειδικές επιτροπές για τα παιδιά και προσπαθεί να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο.

Εγώ σκεφτόμουν ότι χωρίς φάρμακα, χωρίς νέες θεραπείες, πως θα νικήσουμε τον καρκίνο;

Όλα αυτά πρέπει να γίνονται για να μην χάνεται κανένα παιδί…

Μαμά Μένια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.