Ξεκινά η διαγνωστική λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας

Ξεκινά η διαγνωστική λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, που σήμερα διαθέτει τέσσερις μονάδες (δύο στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στο Ηράκλειο Κρήτης), συνεργάζεται με επτά ερευνητικά κέντρα και τέσσερα Πανεπιστήμια.

Σε λίγες μέρες θα υπογραφεί και η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες για το θέμα της αποζημίωσης των βιοδεικτών, με ανάληψη του σχετικού κόστους. Σημειώνεται ότι τα δείγματα θα αποστέλλονται στα κέντρα αναφοράς χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. Ζητήματα που εξετάζονται στην παρούσα φάση είναι ποιοι δείκτες θα αποζημιώνονται και πώς, η σύνδεση με ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, και επιτροπή ΗΤΑ, η διασύνδεση με τα μητρώα ασθενών, ενώ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω νοσοκομείων έχει υπάρξει ήδη συμφωνία με τις εταιρείες πληροφορικής για τη δημιουργία μιας τρίτης ηλεκτρονικής εφαρμογής στα νοσοκομεία, η οποία θα συνδέεται με την ΗΔΙΚΑ.

«Σε λίγες μέρες είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τα πρώτα δείγματα για ανάλυση», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, Κώστας Σταματόπουλος στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου λειτουργίας του Δικτύου που έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαγνωστικής του λειτουργίας από την 1η Μαρτίου. Όπως ανέφερε, το α’ εξάμηνο είχε ως αντικείμενο την προτυποποίηση των διαδικασιών, καθώς και τη ασφάλεια και συμμόρφωση με το πρόσφατα θεσμοθετημένο GDPR, και σαν δεύτερο στόχο την ενίσχυση δεσμών με τους επιστήμονες από άλλες χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν Δίκτυα Ιατρικής Ακριβείας, όπως η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία. Για τη λειτουργία του δικτύου μέχρι το 2020 έχουν εξασφαλιστεί 5,4 εκατ. ευρώ.

Στον χαιρετισμό του, ο Αν. Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν και άλλες μονάδες σε άλλες πόλεις, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα, έτσι ώστε οι πολίτες όλης της χώρας όταν τα χρειάζονται να έχουν πρόσβαση στις εξειδικευμένες και απαραίτητες εξετάσεις ανάλυσης DNA. Στο δικό του χαιρετισμό, ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι με αυτή την εμβληματική πρωτοβουλία, η Ελλάδα γίνεται συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στον επιστημονικό χώρο ενώ υπενθύμισε πως στην Ελλάδα στον καρκίνο οφείλεται το 20% των θανάτων των γυναικών και το 30% των θανάτων των ανδρών.

Πρόσθεσε δε, πως η αντιμετώπισή του συνιστά τεράστια πρόκληση για τα συστήματα υγείας, παγκοσμίως. «Σήμερα το στοίχημα είναι μια σοβαρή στρατηγική για το μέλλον όσον αφορά τον καρκίνο» είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι ως ομπρέλα αυτής της στρατηγικής θα λειτουργήσει ένας δημόσιος φορέας που θα εισηγείται, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση έως τη θεραπεία και την φροντίδα στο τελευταίο στάδιο. «Διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σχέδιο», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Από την 1η Μαρτίου 2019 το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας θα ξεκινήσει την διαγνωστική του λειτουργία, ώστε οι εξειδικευμένες και απαραίτητες εξετάσεις ανάλυσης DNA να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο, μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.   

Πηγή: Health Daily

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.