Τελευταία η Ελλάδα στις μεταμόσχευσεις

Τελευταία η Ελλάδα στις μεταμόσχευσεις

Στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως η Ελλάδα στους δότες μεταμοσχεύσεων με 45 δότες , αναφέρει η Δέσποινα Καραγιαννοπούλου στο ρεπορτάζ της στο www.iatronet.gr.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης, η δυσαρέσκεια αλλά και ο ανύπαρκτος συντονισμός είναι τα κύρια αίτια.  

Μεταξύ των πρώτων αλλά από το τέλος είναι η Ελλάδα όσον αφορά τους δότες μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, με το δείκτη ανά εκατομμύριο πληθυσμού να κυμαίνεται μετά βίας στο 4 που σε απόλυτο βαθμό σημαίνει 67 δότες το 2017 για να περιοριστεί στους 45 την επόμενη χρονιά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία, το 2018 οι αναφερθέντες εγκεφαλικοί θάνατοι ήταν 108, οι αξιοποιηθέντες ως δότες 45 και ο Δείκτης Δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού διαμορφώθηκε στο 4,1. Δείκτης που είναι ο μισός από τον αντίστοιχο του 2008 που έφθασε στο 8,9, ενώ υπολείπεται σημαντικά από τον αντίστοιχο του 2011 που ήταν 7,2.

Οσον αφορά την περυσινή χρονιά, οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων νεφρού ήταν 72 από 108 το 2017, ήπατος 23 από 28, καρδιάς παρέμειναν ίδιες στο 8, ενώ μηδενικές ήταν οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, διπλή νεφρού-παγκρέατος, διπλή νεφρού ήπατος. Συνολικά το 2018 οι μεταμοσχεύσεις έφθασαν τις 103 από 144 το 2017.  Οσον αφορά από ζώντα δότη νεφρού το 2017 ήταν 68, αυξανόμενη κατά μία το 2019.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ακόμη πιο μικρά αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών κρατών που πληθυσμιακά οι χώρες σχεδόν ταυτίζονται. Δύο είναι τα πιο τρανταχτά παραδείγματα. Πρώτο παράδειγμα, το Βέλγιο, όπου ο δείκτης δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 11,4 που σε απόλυτο αριθμό σημαίνει 348 δότες. Δεύτερο παράδειγμα, η Πορτογαλία, όπου ο δείκτης ανέρχεται στο 10,3, δηλαδή 351 δότες.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης και η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και ο ανύπαρκτος συντονισμός από τις δημόσιες δομές, ευθύνονται για τον πολύ μικρό αριθμό δοτών για μεταμοσχεύσεις που έχει να παρουσιάσει η χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξωτερικό μέσα στα νοσοκομεία υπάρχουν υπηρεσίες που ουσιαστικά διοικούνται από συντονιστές μεταμοσχεύσεων, οι οποίοι αφενός παρακολουθούν διακριτικά τους ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες, και αφετέρου ενημερώνουν και προετοιμάζουν τους συγγενείς αυτών των ασθενών. Τέτοιες υπηρεσίες υπάρχουν για παράδειγμα σε όλα τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας.

Διαβάστε περισσότερα στο www.iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.