Το PseudoPatient της RTsafe κάνει την ακτινοθεραπεία του εγκεφάλου πολύ ασφαλέστερη

Το PseudoPatient της RTsafe κάνει την ακτινοθεραπεία του εγκεφάλου πολύ ασφαλέστερη

Όταν η ακτινοθεραπεία για καρκινοπαθείς, ακτινοβολεί τον εγκέφαλο, κάθε αστοχία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί να βιώσει απώλεια αίσθησης ή ομιλίας, απώλεια συγκέντρωσης ή ακόμα και παράλυση.

Για να μειωθούν οι πιθανότητες των επιπτώσεων, ο Δρ. Ευάγγελος Παππάς με τους συνεργάτες του, καθηγητές ιατρικής φυσικής, δημιούργησε το Personalized PseudoPatient, το πρώτο προϊόν της RTsafe, το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των ακτινοθεραπευτικών θεραπειών για όγκους του εγκεφάλου όσο ποτέ άλλοτε.

Η RTsafe ξεκίνησε το επαγγελματικό της ταξίδι από την Αθήνα και τώρα διαθέτει επίσης ένα γραφείο στις ΗΠΑ που εδρεύει στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Η εταιρεία απασχολεί 18 εξειδικευμένους εργαζόμενους και ως μη συμμετοχική βοήθεια στο πλαίσιο του έργου Envolve Award Greece, έχει λάβει συνολικά  χρηματοδότηση 2,9 εκατομμύρια δολάρια. Τώρα είναι αρκετά ώριμη για ένα νέο γύρο χρηματοδότησης που θα ενισχύσει την παγκόσμια επέκταση της RTsafe.

Το προϊόν της RTsafe, Personalized PseudoPatient, είναι ένα ακριβές ανατομικό αντίγραφο του κεφαλιού του ασθενούς. Προέρχεται από την ανώνυμη αξονική τομογραφία του ασθενούς. Έχει την ίδια δομή οστού και την εξωτερική επιφάνεια με τον πραγματικό ασθενή. Ο μαλακός ιστός βασίζεται στο νερό. Επειδή προέρχεται από την αξονική τομογραφία του ασθενούς, είναι η πλησιέστερη στην πραγματική του γεωμετρία. Στην πραγματικότητα, είναι το μοναδικό προϊόν στην αγορά σήμερα που βασίζεται στην πραγματική γεωμετρία των ασθενών. Επιπλέον, το 3D τυπωμένο υλικό και το νερό είναι ισοδύναμα υλικά του οστού και του ιστού του εγκεφάλου αντίστοιχα, όσον αφορά τις ακτινολογικές ιδιότητες και τη φυσική πυκνότητα.

Υπάρχουν ένθετα θαλάμου ιόντων που τοποθετούνται από το RTsafe στο ομοίωμα εντός του προγραμματισμένου στόχου (δηλαδή όγκου ή καλοήθους βλάβης) και των οργάνων του ασθενούς. Οι ιονικοί θάλαμοι τοποθετούνται εντός αυτών από τον ιατρό του τμήματος ακτινοθεραπείας και η δόση μπορεί να μετρηθεί. Όλα τα βήματα της αλυσίδας ακτινοθεραπείας, όπως η οργάνωση, η καθοδήγηση εικόνας, η παράδοση της θεραπείας πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας το εξατομικευμένο ομοίωμα που αντιδρά στην ακτινοβολία ακριβώς όπως και ο πραγματικός ασθενής.

Οι CBCT (Cone Beam Computed Tomography) εικόνες του Personalized PseudoPatient στη συνέχεια συσχετίζονται χωρικά με τις CT εικόνες του πραγματικού ασθενούς προκειμένου να επαληθευτεί η ακρίβεια του συστήματος καθοδήγησης εικόνας και των αλγορίθμων καθώς και η διαδικασία τοποθέτησης. Τέλος, δημιουργείται μια έκθεση δοσιμετρίας που περιλαμβάνει ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες που μπορούν να προστεθούν στο ιατρικό αρχείο του ασθενούς ως επαλήθευση διασφάλισης ποιότητας για τον ασθενή. Αυτή η διαδικασία είναι μια πραγματικά ολοκληρωμένη δοκιμή διασφάλισης ποιότητας που μπορεί να επαληθεύσει την ακρίβεια ολόκληρης της αλυσίδας ακτινοθεραπείας, από την απεικόνιση έως την παροχή δόσης.

Το τμήμα R&D της εταιρείας έχει ήδη υπογράψει σχεδόν 70 δημοσιεύσεις, κάτι που κάνει την RTsafe πιθανό “unicore” με πολύ ισχυρή επιστημονική βάση. Το Personalized PseudoPatient είναι εμπορικό σήμα στην Ευρώπη και πρόσφατα έλαβε άδεια 510 (k) FDA στις Η.Π.Α. Το προϊόν χρησιμοποιείται ήδη από νοσοκομεία στην Ευρώπη για παιδιατρικές και ενήλικες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα από το νοσοκομείο «Υγεία» στην Αθήνα. Επιπλέον, μια έρευνα που ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο με το Πανεπιστήμιο του Μονάχου απέδειξε ότι το προϊόν PseudoPatient ταιριάζει και με τη θεραπεία πρωτονίων.

Το κόστος κατασκευής ενός Personalized PseudoPatient ξεκινά από 2500 ευρώ, ανάλογα κυρίως με τη χώρα. Ο Δρ Ευάγγελος Παππάς λέει ότι πολλοί ασθενείς είναι πρόθυμοι να πληρώσουν αυτό το χρηματικό ποσό για να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας πιο επιτυχημένης θεραπείας. Προσθέτει επίσης ότι εάν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί κάνουν την γενναία απόφαση να καλύψουν τα έξοδα του PseudoPatient, τότε την επόμενη μέρα η εταιρεία θα είναι σίγουρα ένας από τους επόμενους “unicores”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.