Το «Τhe REPAIR fund» είναι το πρώτο παγκόσμιο Ταμείο κατά της αντιμικροβιακής αντοχής, προσφέροντας σε νεοφυείς επιχειρήσεις και μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα, συνολικά 165 εκατομμύρια δολάρια για την ανακάλυψη νέων θεραπειών.
Το fund, που αποτελεί πνευματικό παιδί της Novo Holdings (βασικού μετόχου των εταιρειών του Ομίλου Novo) θα επικεντρωθεί κατά προτεραιότητα στους 12 παθογόνους οργανισμούς τους οποίους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει ως «την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των ανθρώπων».
Σύμφωνα με τη Novo, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικές λοιμώξεις στα περισσότερα αντιβιοτικά, ενώ εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμικροβιακή αντοχή, το 2050 θα έχουμε 10.000.000 θανάτους παγκοσμίως.
Οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται μετριοπαθείς καθώς η άνοδος της αντιμικροβιακής αντοχής ανέρχεται σε ποσοστό 40% μέχρι το 2050.
Ο πρώτος γύρος επενδύσεων αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2018 για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και το φθινόπωρο για τις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ.
Τα 12 βακτήρια
Η λίστα με τα παθογόνα «προτεραιότητας» έχει τρεις κατηγορίες με βάση την αναγκαιότητα για την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών: επείγουσα, υψηλή και μέση.
Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται πολυανθεκτικά βακτήρια που συνιστούν ιδιαίτερη απειλή στα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα φροντίδας. Αυτά είναι τα βακτήρια Acinetobacter, Pseudomonas (ψευδομονάδες) και διάφοροι τύποι εντεροβακτηριοειδών, που προκαλούν συχνά θανατηφόρες λοιμώξεις, όπως πνευμονία και σηψαιμία.
Στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία περιέχονται μερικά ολοένα και περισσότερο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που προκαλούν πιο κοινές ασθένειες, όπως η γονόρροια και η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η λίστα με τα 12 βακτήρια έχει ως στόχο να παρακινήσει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που θα παρέχουν κίνητρα για χρηματοδότηση στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων.
Πηγή: Healthpharma.gr