Επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης των Πολυδύναμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης των Πολυδύναμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ημερομηνία πραγματοποίησης της κλήρωσης από τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, βάσει της οποίας έγινε η επιλογή των ειδικευμένων προς εξειδίκευση ιατρών στην εντατική θεραπεία και ακόμη… εκκρεμεί η τοποθέτησή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η καθυστέρηση αυτή έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των ΜΕΘ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά περίοδο για τη Δημόσια Υγεία, λόγω της έξαρσης των ιώσεων όπως η ιλαρά και η γρίπη.

Αναλυτικότερα, βρίσκεται σε έξαρση επιδημία ιλαράς, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φτάνουν τα 1.068, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ και προ των πυλών βρίσκεται η επιδημία της εποχικής γρίπης. Τα κρούσματα ιλαράς, αφορούν κυρίως μικρά παιδιά και άτομα από το γενικό πληθυσμό ηλικίας κυρίως 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων Ρομά αλλά και επαγγελματίες υγείας που ήταν μη – εμβολιασμένοι ή μη – επαρκώς ανοσοποιημένοι. Αναφορικά με τη γρίπη – η οποία ακόμη κινείται σε χαμηλά επίπεδα – έχουν καταγραφεί επτά σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η προαναφερόμενη κατάσταση, επιβάλλει άμεσα την αντίδραση από πλευράς Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ. «Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί κοινό παρονομαστή για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν», επισημαίνει η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της ΕΕΕΘ, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας για ακόμη μια φορά «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και ζητά:
α) επίσπευση της τοποθέτησης εξειδικευμένου προσωπικού,
β) την κατεπείγουσα ενεργοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης των εξειδικευμένων ιατρών Εντατικής Θεραπείας,
γ) την αναστολή εφαρμογής του υπ. Αριθ. 4486 Νόμου, ΦΕΚ Α΄ 115/07-08-2017 «περί παράτασης χρόνου εργασίας εξειδικευομένων ιατρών πέρα των 6 μηνών, μετά την ολοκλήρωση της διετίας Εξειδίκευσης».

Η τελευταία χρονικά επιλογή ειδικευμένων ιατρών προς εξειδίκευση Εντατικολογίας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, όταν περίπου 240 υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη για μία από τις 50 θέσεις που ήταν κενές τη συγκεκριμένη στιγμή. Η διαδικασία άλλαξε με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξάνθου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη (5/10/2017) και αντικαταστάθηκε με τοποθέτηση ιατρών από πίνακα κατάρτισης βάσει προτεραιότητας καταχώρησης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, για κάθε ΜΕΘ καταρτίστηκε στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια, ηλεκτρονικός πίνακας ειδικευμένων ιατρών υποψηφίων προς εξειδίκευση. Η τοποθέτηση των υποψηφίων σε θέσεις εξειδίκευσης γίνεται βάσει της προτεραιότητας καταχώρησης στον πίνακα, ενώ κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας πριν από δύο μήνες η σειρά προτεραιότητας … έγινε «κλήρωση»!
Οι ιατροί οφείλουν να προσέλθουν στο νοσοκομείο για υπογραφή σύμβασης και ανάληψη καθηκόντων εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της απόφασης τοποθέτησής τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.