Φροντίζουμε το δέρμα μας;
Young woman with lotion in hands

Φροντίζουμε το δέρμα μας;

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και ταυτόχρονα η πανοπλία του αφού προστατεύει το εσωτερικό του απ’ οτιδήποτε υπάρχει στον έξω κόσμο. Ωστόσο τα τμήματά του που δεν καλύπτονται από τα ρούχα είναι διαρκώς εκτεθειμένα στις περιβαλλοντικές συνθήκες και μοιραία επηρεάζεται η υφή και η εμφάνισή τους.
Όποιος έχει καθίσει για αρκετή ώρα στον δυνατό αέρα, θα έχει νιώσει το δέρμα του στεγνό και τεντωμένο όταν μπει σε κλειστό χώρο, ενώ όποιος έχει πάθει έστω και μικρό ηλιακό έγκαυμα θα έχει δει το δέρμα του να ξεφλουδίζει αρκετές ημέρες αργότερα. Ακόμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί αν επηρεάσει αρνητικά το δέρμα, το ίδιο και συνήθειες όπως το κάπνισμα που είναι μία βασική αιτία για τη δημιουργία ρυτίδων όπως και το στρες.
«Για να διατηρείται το δέρμα λείο και απαλό χρειάζεται φροντίδα, η οποία συνίσταται σε καθημερινό καθαρισμό και ενυδάτωση. Καθημερινή χρήση αντηλιακού ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και τακτική απολέπιση» λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Καλό είναι επίσης να μην καπνίζετε, να προσέχετε τη διατροφή σας, να πίνετε αρκετά υγρά και, αν δεν σας αρέσει κάτι στο δέρμα σας, να συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο για να σας πει αν και τι κάνετε λάθος και τι άλλο χρειάζεστε».
* Καθαρισμός. Ακόμα κι αν το δέρμα σας είναι ξηρό, ο απαλός καθαρισμός κάθε βράδυ είναι απαραίτητος. Το μέικ απ, το αντηλιακό, τα βακτήρια, τα νεκρά δερματικά κύτταρα, η σκόνη και το σμήγμα συσσωρεύονται στο πρόσωπό σας στη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να αποφράξουν τους πόρους, προκαλώντας φλεγμονή. Να καθαρίζετε απαλά το δέρμα του προσώπου σας χωρίς να το τρίβετε, για να μη το ερεθίσετε. Δεν χρειάζεται να το ξαναπλύνετε το πρωί. Ένα ξέβγαλμα με νερό είναι αρκετό όταν ξυπνήσετε.
* Ενυδάτωση. Σημαντική είναι και η καθημερινή, σωστή ενυδάτωση, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για απαλή και ελαστική επιδερμίδα στο πρόσωπο και στο σώμα. .
Η ελαστικότητα του δέρματος εξαρτάται από δύο πρωτεΐνες, το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Οι πρωτεΐνες αυτές μας επιτρέπουν να παίρνουμε εκφράσεις, να σουφρώνουμε τα χείλη μας και να συνοφρυωνόμαστε δίχως να μένουμε για πάντα σε αυτή τη θέση. Ωστόσο καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα και των δύο αρχίζουν να μειώνονται και αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται ρυτίδες και το δέρμα αρχίζει να «σακουλιάζει» σε διάφορα σημεία του σώματος.
Τις ανεπιθύμητες αυτές επιδράσεις του χρόνου επιταχύνουν κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η ηλιοθεραπεία, ενώ αντίθετα επιβραδύνονται ή και προλαμβάνονται έως ένα βαθμό με τη βοήθεια μεθόδων όπως η απολέπιση και η ενυδάτωση.
Η επιλογή του προϊόντος ενυδάτωσης πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, τονίζει ο Δρ. Μιχελάκης. Αν το δέρμα είναι λιπαρό, δεν ενδείκνυνται οι κρέμες, αλλά πρέπει να προτιμώνται ενυδατικά τζελ και οροί που δεν αυξάνουν την έκκριση σμήγματος, ενώ αν είναι ξηρό χρειάζεται ειδικά προϊόντα που μειώνουν την αποβολή νερού από το δέρμα.
* Ήλιος και τσιγάρο. Πρόκειται για τους δύο κυριότερους εχθρούς του δέρματος, αφού ο μεν ήλιος προκαλεί ρυτίδες, πανάδες και φωτογήρανση ενώ το κάπνισμα γερνάει πρόωρα το δέρμα, του προκαλεί ρυτίδες και βλάπτει το κολλαγόνο και την ελαστίνη με συνέπεια να το κάνει να «σακουλιάζει». Τις συνέπειες του ήλιου στο πρόσωπό σας μπορείτε εύκολα αν τις δείτε συγκρίνοντάς το με το δέρμα των γλουτών σας, το οποίο είναι αυτό που σπανιότερα απ’ όλα εκτίθεται στον ήλιο. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ιδιαιτέρως εμφανής ακόμα και από νεαρή ηλικία . Επομένως, μην βγαίνετε ποτέ από το σπίτι χωρίς αντηλιακό, ακόμα και το χειμώνα
* Απολέπιση. Ο ανθρώπινος οργανισμός ανανεώνει ασταμάτητα το δέρμα, αποβάλλοντας κάθε λεπτό της ώρας σχεδόν 40.000 νεκρά δερματικά κύτταρα τα οποία αμέσως αντικαθίστανται από νέα. Ο κύκλος αυτός είναι αέναος και υποδηλώνει ότι έχουμε άπειρες ευκαιρίες να βελτιώσουμε την υφή του δέρματός μας, το οποίο γίνεται θαμπό και τραχύ όταν συσσωρεύονται πάνω του νεκρά κύτταρα.
Η τακτική απολέπιση θεωρείται ένα από τα βασικά όπλα της αντιγήρανσης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που πλησιάζουν ή περνούν τα 35-40 τους χρόνια επειδή η έκθεση του δέρματος στους περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να διαταράξει τον φυσικό ρυθμό ανανέωσης των δερματικών κυττάρων.
«Η απολέπιση επιταχύνει τη διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών δερματικών κυττάρων (απόπτωση) με δύο τρόπους. Ο πρώτος – και πιο συνηθισμένος – είναι η χρήση ειδικού καλλυντικού προϊόντος (scrub) που περιέχει ως βάση μία κρέμα ή τζελ αναμεμιγμένη με μικροσκοπικούς κόκκους (μικρόκοκκοι) που τους αισθανόμαστε στο δέρμα σαν άμμο. Το προϊόν αυτό εφαρμόζεται στο δέρμα και με απαλές κινήσεις, ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης, πραγματοποιεί την απολέπιση», λέει ο Δρ. Μιχελάκης.
Αν και αυτού του είδους η φυσική (ή μηχανική ή ενεργητική) απολέπιση είναι αρκετά αποτελεσματική, μπορεί να μην είναι η καλύτερη για όλους. Μερικοί άνθρωποι έχουν ευαίσθητο δέρμα και έτσι η φυσική απολέπιση με τριβή μπορεί να αφήσει το δέρμα τους ερυθρό και επώδυνο.
Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία πιθανώς χρειάζονται χημική απολέπιση ή peeling η οποία δεν χρειάζεται τριβή, αλλά βασίζεται σε χημικές αντιδράσεις που ουσιαστικά διαλύουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.
Η χημική ή παθητική απολέπιση πραγματοποιείται με ειδικές ουσίες και ένζυμα (π.χ. άλφα και βήτα υδροξυοξέα, ένζυμα φρούτων, ρετινόλη) που διασπούν τους «δεσμούς» που συγκρατούν τα νεκρά δερματικά κύτταρα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η απόπτωσή τους.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται κυρίως στο ιατρείο, αν και υπάρχουν προϊόντα για ήπια χημική απολέπιση στο σπίτι, και συνιστάται συχνά σε πάσχοντες από σοβαρή ακμή, καθώς και για το ώριμο δέρμα με σημάδια φωτογήρανσης όπως οι κηλίδες. Παρότι αποκαλείται χημική, θεωρείται πιο ήπια από την φυσική απολέπιση με τριβή.
Η φυσική και η χημική απολέπιση θεωρούνται εξίσου αποτελεσματικές εφόσον εφαρμόζονται στον κατάλληλο τύπο της επιδερμίδας και με τον σωστό τρόπο. Το κλειδί είναι να βρείτε τι ταιριάζει στη δική σας. Καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε έναν ειδικό που θα σας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή αποφεύγοντας δυσάρεστες επιπτώσεις. Δεν πρέπει επίσης ποτέ να συνδυάζετε απολεπιστικά προϊόντα, ούτε να χρησιμοποιείτε στο πρόσωπο ένα προϊόν που αναγράφει ότι είναι κατάλληλο για το σώμα, συνιστά ο Δρ. Μιχελάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.