«Η Παιδιατρική στην Ελλάδα της κρίσης»

«Η Παιδιατρική στην Ελλάδα της κρίσης»

Ο επαναπροσδιορισμός της στάσης όλων έναντι της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να βιώνει η Ελλάδα, ιδιαίτερα όμως των παιδιάτρων, οι οποίοι καλούνται να υπερβούν τα όρια της ειδικότητάς τους και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και συμβουλευτικά στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους που δοκιμάζονται από την κρίση, είναι το κλειδί για να εξασφαλιστεί ότι τα Ελληνόπουλα, το μέλλον της χώρα μας, θα μεγαλώνουν με υγεία και ισορροπία, συμβάλλοντας έτσι σε μια καλύτερη αυριανή κοινωνία.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης με τίτλο «Η Παιδιατρική στην Ελλάδα της κρίσης», που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ με τη συνεργασία της UNESCO, του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων και της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Galenica, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, που στη χώρα μας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Δεκεμβρίου.

«Ο καθένας μας έχει τη μικρή δύναμη να αλλάξει κάτι, αν όμως όλοι μαζί αθροίσουμε τις δυνάμεις μας τότε μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα», τόνισε ο συνιδρυτής της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ Γιάννης Λιάρος, υποδεχόμενος στην εκδήλωση τους εκπροσώπους της παιδιατρικής κοινότητας, ενώ πρόσθεσε ότι «η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού, σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών, κάτι που όμως κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι στην Ελλάδα της κρίσης, όπου οι γιατροί καλούνται καθημερινά να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους».

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Γεώργιος Χρούσος, Διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Έδρας Unesco Εφηβικής Υγείας & Ιατρικής, ο οποίος είχε την επιμέλεια και το συντονισμό του επιστημονικού σκέλους της εκδήλωσης, επισήμανε ότι «η ανθρώπινη ανάπτυξη, που ξεκινά ήδη από τη φάση της κύησης και κορυφώνεται στα πρώτα 2 έτη της ζωής, αποτελεί το κλειδί για τη σωστή κοινωνική ενσωμάτωση του ατόμου και την προσωπική του ευδαιμονία, αλλά και για την επιτυχημένη πολύπλοκη ισορροπία μιας κοινωνίας», αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία της φροντίδας της υγείας των παιδιών.

Όπως είπε ο ίδιος, στην Ελλάδα της κρίσης «ο παιδίατρος πέρα από τα όρια της ειδικότητάς του, οφείλει να δείξει τη συμπόνοια του, να εξασφαλίσει τη σωστή ενημέρωση των γονέων, ξεκινώντας από τη γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μητέρα πριν ακόμα μείνει έγκυος, και να λειτουργήσει ως οικογενειακός σύμβουλος, ένας θεσμός που έχει δραματικά περιοριστεί λόγω της κατακερμάτισης της ιατρικής σε πολλές ειδικότητες και τη σχεδόν εξαφάνιση του οικογενειακού γιατρού». Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «πρέπει να γυρίσουμε στις πανανθρώπινες αξίες που περιγράφηκαν εναργέστατα από τους προγόνους μας και που αποτελούν κεντρικό πυλώνα της ελληνικής παιδείας, και να εκφράσουμε τις δημιουργικές, ηθικές δυνάμεις που έχουμε εκ φύσεως μέσα μας».

Η κα Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την οικογένεια στη δίνη της κρίσης, παρουσιάζοντας στοιχεία ερευνών όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά και εφήβους και εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αλλαγή των δεδομένων –αλλά και των ρόλων– στο πλαίσιο της οικογένειας κατά τα χρόνια της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», αναφέρθηκε στο παιδί στη δίνη της κρίσης, τονίζοντας ότι τα δεδομένα των τελευταίων ετών επιβάλλουν όχι μόνο αλλαγή στάσης της κοινωνίας απέναντι σε όσα θεωρούσε μέχρι πρότινος προτεραιότητες, όπως την κατανάλωση, αλλά και στενή συνεργασία μεταξύ των γιατρών όλων των ειδικοτήτων, αφού όπως είπε «όταν μιλάμε για υγεία δεν μπορούμε να ξεχωρίζουμε τη σωματική από την ψυχική. Είμαστε ένα!».

Για τη σπουδαιότητα της Παιδείας στην αντιμετώπιση της κρίσης μίλησε η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», ενώ η κα Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», αναφέρθηκε στα φαινόμενα κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, τα οποία έχουν αυξηθεί στα χρόνια της κρίσης, αν και εξέφρασε την αισιόδοξη εκτίμηση ότι αντίστοιχα έχει αυξηθεί και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.

Τέλος, ο κ. Αντώνης Καττάμης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής και Υπεύθυνος της Μονάδας Αιματολογίας-Ογκολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», μίλησε για το παιδί με καρκίνο και αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις που καταγράφονται στη θεραπεία του καρκίνου στην παιδική και εφηβική ηλικία αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται για πιο αποτελεσματικές και στοχευμένες θεραπείες, διαβεβαιώνοντας ότι οι σχετικές υπηρεσίες που παρέχονται στη χώρα μας είναι αντίστοιχου επιπέδου με αυτές του εξωτερικού.

Αμέσως μετά ακολούθησε η μουσική παράσταση «Τα παιδιά στην Ελλάδα τραγουδούν», με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τη Δέσποινα Ολυμπίου και την Παιδική-Νεανική Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό τη Διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ, που ταξίδεψε το κοινό με αγαπημένες μελωδίες.

«Για όλους εμάς στο ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχθούμε σημαντικούς εκπροσώπους της παιδιατρικής κοινότητας και να μοιραστούμε μαζί τους το όραμά μας για παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας σε όλα τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Και είναι εξίσου μεγάλη χαρά μας να μεταφέρουμε το μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης στις δυνατότητες που έχουμε να κάνουμε όλοι μαζί πράξη αυτό το όραμα, το οποίο προέκυψε από τη σημερινή εκδήλωση» δήλωσε η συνιδρύτρια και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ Μένια Κουκουγιάννη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης.

Η ίδια πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω και τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας, μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας χάρισαν υπέροχες στιγμές με τα τραγούδια τους και, φυσικά, να ευχαριστήσω την εταιρεία Galenica για την ευγενική υποστήριξη της διοργάνωσής μας. Η στάση ευθύνης και η διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς της Galenica αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.