Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την εξέλιξη του όγκου

Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την εξέλιξη του όγκου

Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για προβλέψουν πως θα προκύψουν και θα εξελιχθούν καρκινικοί όγκοι.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο Nature Methods, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου στο Λονδίνο και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου πιστεύουν ότι το Revolver, όπως ονόμασαν το νέο πρόγραμμα, θα βοηθήσει στο μέλλον τους γιατρούς να σχεδιάσουν αποτελεσματικότερες αντικαρκινικές θεραπείες προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Το Revolver εντοπίζει πρότυπα στη μετάλλαξη του DNA των καρκίνων και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προβλέψει μελλοντικές γενετικές αλλαγές.

Ως γνωστόν, η μη σταθερή φύση των όγκων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους επιστήμονες στη θεραπεία του καρκίνου, καθώς η ευμετάβλητη φύση τους δίνει το πλεονέκτημα της ανάπτυξης ανθεκτικότητας στις υφιστάμενες θεραπείες.

Αν όμως οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν πως θα εξελιχθεί ένας καρκινικός όγκος, θα μπορούν να παρέμβουν εγκαίρως και να σταματήσουν τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο, πριν αρχίσει να αναπτύσσει ανθεκτικότητα, αυξάνοντας καθοριστικά τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.

Οι Βρετανοί επιστήμονες χάρη στο Revolver ανακάλυψαν και μια σχέση μεταξύ συγκεκριμένων αλληλουχιών επαναλαμβανόμενων ογκο-μεταλλάξεων και της επιβίωσης του ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι επαναλαμβανόμενα μοτίβα μεταλλάξεων στο DNA μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προγνωστικοί δείκτες και να συμβάλλουν στον σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όγκοι μαστού που είχαν λάθη στο γενετικό υλικό που κωδικοποιεί της ογκο-κατασταλτική πρωτεΐνη p53 και έπονταν μεταλλάξεις στο χρωμόσωμα 8, επιβίωναν λιγότερο από εκείνους τους όγκους με άλλες παρόμοιες τροχιές γενετικών αλλαγών.

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης Revolver εκπαιδεύτηκε με βάση 768 δείγματα όγκων από καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα, του νεφρού και του παχέος εντέρου που είχαν εξαχθεί από 178 ασθενείς.

«Αναπτύξαμε ένα ισχυρό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που κάνει προβλέψεις για τα επόμενα βήμα ως προς την εξέλιξη των όγκων βάσει συγκεκριμένων προτύπων μιας μετάλλαξης, που μέχρι σήμερα παρέμενε κρυμμένη εντός πολύπλοκων ομάδων δεδομένων. Με το εργαλείο αυτό ελπίζουμε να μπορέσουμε να προλάβουμε την απρόβλεπτη εξέλιξη ενός καρκίνου και να παρέμβουμε σε πραγματικά πρώιμο στάδιο προβλέποντας το επόμενο βήμα του», εξηγεί η Αντρεα Σοττοριβα, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.