Παγκόσμια έρευνα της Novartis για το γλαύκωμα

Παγκόσμια έρευνα της Novartis για το γλαύκωμα

Εν όψει της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος (12-18 Μαρτίου), η Novartis επισήμανε τα αποτελέσματα μιας διεθνούς έρευνας που δείχνουν ότι στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι που πήραν μέρος (54% των ερωτηθέντων) δεν γνωρίζουν το γλαύκωμα ως νόσο1. Το γλαύκωμα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως προσβάλλοντας περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους2. Το γλαύκωμα σε πρώιμα στάδια αποτελεί μια σχεδόν ασυμπτωματική3 οφθαλμική νόσο που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση2.

Η έρευνα έδειξε ότι 87 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά μόνο 33 τοις εκατό εξ αυτών ανέφεραν ότι εξετάζονται ετησίως.

«Ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της Οφθαλμολογίας, η Novartis θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων από κάποιον ειδικό. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος και πιθανής τύφλωσης», δήλωσε ο Γρηγόριος Ρομπόπουλος, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας επιβεβαιώνουν τις συστάσεις από ειδικούς επιστήμονες και συλλόγους ασθενών, και δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ της ενημέρωσης για τη νόσο, του πιθανού αντίκτυπού της και του σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδοχής του τακτικού ελέγχου σε ατομικό επίπεδο».

Το παγκόσμιο φορτίο του γλαυκώματος προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο παγκοσμίως να αυξάνεται σε περίπου 76 εκατομμύρια έως το 20202.

Κάποια πρόσθετα βασικά ευρήματα από την έρευνα είναι τα εξής:
• 85 τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι από τις πέντε αισθήσεις τους, θα φοβόντουσαν περισσότερο να χάσουν την όρασή τους.
• Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες δεν υποβλήθηκαν πρόσφατα σε οφθαλμολογική εξέταση ήταν οι εξής: έλλειψη χρημάτων ή ασφάλισης (21 τοις εκατό), η πεποίθηση ότι «δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα με τα μάτια μου» (19 τοις εκατό), και η πεποίθηση ότι η ετήσια εξέταση δεν είναι απαραίτητη (17 τοις εκατό).
• 54 τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν το γλαύκωμα – οι ερωτηθέντες ήταν περισσότερο εξοικειωμένοι με τον καταρράκτη.

Σχετικά με το γλαύκωμα
Ο συνηθέστερος τύπος γλαυκώματος, που συχνά συσχετίζεται με χρονιότητα αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης, μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς αισθητά συμπτώματα και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης. Είναι γνωστό ως «ο αθόρυβος κλέφτης της όρασης». Με έγκαιρη διάγνωση, είναι δυνατός ο έλεγχος της πάθησης. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων της έρευνας παγκοσμίως ορθώς προσδιόρισαν την υψηλή οφθαλμική πίεση, το οικογενειακό ιστορικό, τον διαβήτη και την προχωρημένη ηλικία ως παράγοντες κινδύνου του γλαυκώματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.