Βήματα Ασθενών…

Βήματα Ασθενών…

Το προηγούμενο Σάββατο, 2 Απριλίου 2016 στο ξενοδοχείο “New Hotel”, το Karkinaki.gr συμμετείχε στην 1η ημερίδα του Iatronet.gr, με τίτλο «Βήματα Ασθενών». το Karkinaki.gr συμμετείχε στην 1η ημερίδα του Iatronet.gr, με τίτλο « Βήματα Ασθενών».
Η ημερίδα εστίασε στη σημασία του εθελοντισμού στους συλλόγους των ασθενών, στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών, στις κλινικές μελέτες και στις καλές πρακτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας. Οι πιο συγκινητικές στιγμές ήταν, βέβαια, όταν οι ίδιοι οι ασθενείς μοιράστηκαν μαζί μας τις μαρτυρίες-εμπειρίες τους.
Ήταν μια άψογη διοργάνωση αλλά, κυρίως, μια ημερίδα με στοχευμένο περιεχόμενο και αξιόλογους ομιλητές, από αυτούς που δε συναντάς συνέχεια μπροστά σου να λένε τα ίδια και τα ίδια. Ακούσαμε με προσοχή τα όσα ειπώθηκαν, συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, διαφωνήσαμε, συγκινηθήκαμε και συμφωνήσαμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Ότι όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο και μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα.
Οι ασθενείς αλλά και οι φροντιστές τους, καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, πέρα από το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η Υγεία τους. Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο στη χώρα μας είναι ασαφές, κακοφτιαγμένο και άδικο για πολλές περιπτώσεις, και καλούμαστε εμείς να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα μας.
Δυστυχώς, η χώρα μας δε συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια προγράμματα ερευνών και μελετών και, φυσικά, η γραφειοκρατία, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα, σκοτώνει κάθε αληθινή προσπάθεια και ανάγκη που υπάρχει. Υπάρχουν κενά στους νόμους, απροθυμία και ανικανότητα της πολιτείας να παρέμβει και να επιλύσει τα προβλήματα και αποφυγή ευθυνών για όσα γίνονται αλλά και για όσα δε γίνονται…
Οι σύλλογοι ασθενών δίνουν καθημερινό αγώνα να προστατέψουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για όσους νοσούν και για όσους πάσχουν μαζί τους.
Συζητήθηκε ακόμα η απουσία κουλτούρας εθελοντισμού στη χώρα μας αλλά και το πόσο σημαντικό είναι το έργο των εθελοντών. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση, θεσμούς, νόμους που να προστατεύουν τους εθελοντές και τη δράση τους. Οι σύλλογοι, με τη σειρά τους, θα πρέπει να εξασφαλίσουν την εκπαίδευση των εθελοντών και την παροχή κινήτρων για εθελοντικές δράσεις. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να αφήσουμε για λίγο το «εγώ» μας, να κοιτάξουμε τον συνάνθρωπο μας και να καταλάβουμε ότι ο εθελοντισμός και η προσφορά δεν σταματούν ποτέ. Είναι τρόπο ζωής, είναι κουλτούρα, είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι ένας νέος ρόλος.

Με ανυπομονησία περιμένουμε τα επόμενα… Βήματα! Τα οποία αναμένονται στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.