Η αξία της πρόληψης για την υγεία παιδιών και εφήβων

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία» διοργάνωσε ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με κεντρικό θέμα την αξία της πρόληψης για την υγεία παιδιών και εφήβων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, Πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παιδίατρος Κώστας Νταλούκας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, η Παιδίατρος Χριστίνα Τσόπελα, Υπεύθυνη Πρόληψης Λοιμώξεων και Ερευνήτρια του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων-CLEO, ο Γυναικολόγος-Μαιευτήρας Οδυσσέας Σαβούρας, η Βιβή Λιόπετα, Κοινωνική Λειτουργός – Υπεύθυνη των Προγραμμάτων Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης «Ψυχή ΜΟΥ» – Μονάδα Ολοκληρωμένης Υποστήριξης της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, και η Χριστίνα Φαϊτάκη, Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες και αναλύθηκαν από τους εκλεκτούς καλεσμένους μας ήταν:
• Πώς θωρακίζουμε την Υγεία των παιδιών και των εφήβων μας;
• Πώς μπορεί ο παιδίατρος να συμβάλει στην τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος παιδιών και εφήβων;
• Πώς θα πείσουμε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για τον ιό HPV;
• Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων;

Τα συμπεράσματα της συζήτησης σχολίασαν γονείς και νεαροί ενήλικες, και συγκεκριμένα η Γεωργία Γκαγκασούλη, η Καρολίνα Γιαννακοπούλου και ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργόπουλος.

Γενικό συμπέρασμα, από όλους τους ομιλητές, ήταν η αξία της πρόληψης για την υγεία των παιδιών και εφήβων και στο πλαίσιο αυτό όλοι συμφώνησαν ότι τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικογένεια αλλά και η πολιτεία, για τη θωράκιση της υγείας των παιδιατρικών και εφηβικών πληθυσμών, είναι η παχυσαρκία, η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος, η συνεχής και έγκυρη ενημέρωση των γονέων και η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Ακόμα, αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά ο κρίσιμος ρόλος του παιδιάτρου για όλα τα θέματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους συμμετέχοντες στην πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, με έμφαση στο ότι η ενημέρωση είναι ελλιπής, καθώς τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού σε προσωπικές αλλά και ευρύτερες συζητήσεις.

Ειδικά για τον εμβολιασμό έναντι του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) και την πρόληψη κατά του ιού, τα σχόλια επικεντρώθηκαν στην έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, στις νοοτροπίες και τις προκαταλήψεις της οικογένειας για αυτά τα θέματα και στην μη ξεκάθαρη επικοινωνία των παιδιάτρων με τους γονείς σχετικά με την κρισιμότητα του εμβολιασμού.

Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική στήριξη των εταιρειών MSD GREECE, Teva Pharmaceuticals Hellas S.A. και την διοργάνωση και τεχνική υποστήριξη είχε η TBC ΜΟΝ ΙΚΕ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της εκδήλωσης εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.