«Είσαι έτοιμη να σώσεις τον κόσμο;» ρώτησα τη Νεφέλη… Και ξεκινήσαμε να διαβάζουμε το βιβλίο «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο . Ένα βιβλίο με οικολογικό μήνυμα, δοκιμασμένο προηγουμένως στα σχολεία, μέσα από δράσεις της ίδιας της συγγραφέως και της ομάδας της. Έξυπνο και αστείο κείμενο, πρωτοποριακό στήσιμο του ίδιου του βιβλίου και πολύ μοντέρνα εικονογράφηση.
Το βιβλίο το έχει γράψει η Ελένη Ανδρεάδη. Ο σκοπός που γράφτηκε αυτό το βιβλίο είναι η ενημέρωση των παιδιών για τις επιπτώσεις της σπατάλης της ενέργειας ή για την εξάντληση των πόρων του πλανήτη.
«Κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, η Δύναμη Δ μίλησε πρώτα σε ενήλικες. Αλλά αυτοί δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Ένας μάλιστα είπε : «Οχ, αδερφέ, τι με νοιάζει! Εγώ θα έχω φύγει μέχρι να γίνει ο κόσμος καμίνι…. Δικό μου θα είναι το πρόβλημα;»… «Μα, τα παιδιά;» τον ρώτησε η Δύναμη Δ, και τότε κατάλαβε ότι χτυπούσε λάθος πόρτα…».
Ήθελα πάρα πολύ να μείνουμε σ’ αυτό το σημείο και να εξηγήσω στη Νεφέλη, τι ακριβώς σημαίνει αυτό που μόλις διαβάσαμε. Με ντροπή να της πω, ότι έτσι είναι ακριβώς… Το πείραμα όμως της βρύσης που στάζει, ήταν σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον. Είχαμε και πολλές δοκιμασίες μέχρι να γίνει η Νεφέλη η πράκτορας του πλανήτη.
Η Βάσω Σωτηρίου λέει για το βιβλίο :
«Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο, Γίνε πράκτορας του πλανήτη, της Ελένης Ανδρεάδη, έμεινα άφωνη από την πρωτοτυπία του.
* Γεμάτο μυστικά μηνύματα για παιδιά,
* με σελίδες που σε παραπέμπουν να προχωρήσεις στην ανάγνωση μόνο εάν συμφωνείς να κρατήσεις επτασφράγιστα τα μυστικά των πρακτόρων,
* με αποκρυπτογραφημένα μηνύματα,
* με οδηγίες για μυστικά όπλα ενάντια στην κατανάλωση της ενέργειας
* ή σελίδες που πρέπει να κρατήσεις ανάποδα στα χέρια σου
*και με μια εικονογράφηση που θα τη ζήλευε ο καλύτερος ζωγράφος.»
Θα συμφωνήσω για μια ακόμη φορά με τη Βάσω. Και με ανυπομονησία περιμένω το επόμενο μας ραντεβού με την κα Ανδρεάδη…
Pingback: «Πράκτορες του Πλανήτη-Τα Τέρατα των Ωκεανών» | karkinaki.gr | Μιλάμε για τον παιδικό καρκίνο