Νεοπλασίες και καρκίνος του πνεύμονα : οι νικητές μας δείχνουν το δρόμο

Νεοπλασίες και καρκίνος του πνεύμονα : οι νικητές μας δείχνουν το δρόμο

Όλες οι νεοπλασίες και ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελούν τις μόνες χρόνιες παθήσεις, στις οποίες υπάρχει πιθανότητα πλήρους ίασης. Απόδειξη τα 14 περιστατικά ασθενών που βγήκαν νικητές από τη “μάχη” με τον προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, με την κατάλληλη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν, στο Θεαγένειο. Κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς εξακολουθούν να είναι υγιείς και ελεύθεροι από καρκίνο ακόμη και 11 χρόνια μετά τη θεραπεία που έλαβαν.
Τα περιστατικά αυτά παρουσιάστηκαν, το περασμένο Σάββατο, σε ημερίδα με τίτλο “Τα απαραίτητα για τον καρκίνο του πνεύμονα για τον ειδικό και μη ειδικό γιατρό”, που διοργάνωσε η Πνευμονολογική – Ογκολογική Κλινική του Θεαγενείου σε συνεργασία με την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΑΠΘ.
“Η ορθή επιλογή και ο σωστός χρονικά συνδυασμός θεραπευτικών σχημάτων μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών καθώς και την ποιότητα ζωής τους. Πάντα πίστευα ότι ο καρκίνος του πνεύμονα, όπως και όλοι οι καρκίνοι, είναι οι μόνες χρόνιες παθήσεις, στις οποίες υπάρχει πιθανότητα πλήρους ίασης. Δεν έχω δει κανέναν ασθενή να θεραπεύεται ούτε από σακχαρώδη διαβήτη, ούτε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ούτε από καρδιακή ανεπάρκεια, ούτε από υπέρταση. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς μας όχι ως μελλοθανάτους και έχουμε κατορθώσει πολύ μεγάλες επιβιώσεις με τα πενιχρά μέσα που έχουμε” επεσήμανε, στη διάρκεια της ημερίδας, ο συντονιστής διευθυντής της Πνευμονολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Ογκολογικού Τμήματος του Θεαγενείου Ιάκωβος Άντζελ, ο οποίος παρουσίασε τα 14 περιστατικά ασθενών, οι οποίοι με την κατάλληλη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία ιάθηκαν πλήρως από τον καρκίνο του πνεύμονα.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Άντζελ, αυτά τα 14 περιστατικά είναι μόνο κάποιοι από αυτούς που επιβίωσαν και αποτελούν τις εξαίρεση που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει η ελπίδα και η πιθανότητα επιβίωσης. “Δεν είναι πολλοί αυτοί που θεραπεύονται. Όμως οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δεν πρέπει να αφεθούν και να πάνε σπίτι τους. Χρειάζονται στενή παρακολούθηση. Κι εγώ σε αυτούς τους ασθενείς εφαρμόζω επείγουσα χημειοθεραπεία” πρόσθεσε ο κ. Άντζελ.
Παράλληλα, ανέφερε την περίπτωση εγκύου 4 μηνών, η οποία ήταν ετοιμοθάνατη κι έπρεπε να υποβληθεί επειγόντως σε χημειοθεραπεία. Η γυναίκα υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και το παιδί γεννήθηκε σε καλή κατάσταση. Είναι το πέμπτο περιστατικό σε όλο τον κόσμο εγκύου που υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και γέννησε υγιές παιδί. Ωστόσο, η γυναίκα δεν στάθηκε τυχερή, καθώς έναν χρόνο μετά, ο καρκίνος υποτροπίασε με συνέπεια το θάνατο. Η περίπτωση αυτή αποτέλεσε θέμα για ταινία, που θα παρουσιαστεί σε διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

Angel test, ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Ένα αναίμακτο και ανέξοδο τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα παρουσιάστηκε στη διάρκεια της ημερίδας από τον ειδικευόμενο της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ Αθανάσιο Κλέωντα. Πρόκειται για το Angel test, που βασίζεται σε μια ιδέα του Ιάκωβου Άντζελ και το οποίο παρουσιάστηκε -για πρώτη φορά- το 2008 στο Παγκόσμιο Καρδιοχειρουργικό Συνέδριο στην Κω. Το τεστ αυτό βασίζεται στην κυτταρολογική εξέταση των υγρών που συλλέγονται στον σάκο της βρογχοσκόπησης.
“Η ιδέα του κ. Άντζελ ήταν: εάν αποστέλλουμε στο κυτταρολογικό εργαστήριο μεγαλύτερη ποσότητα βρογχικού εκπλύματος προφανώς δεν πολλαπλασιάζουμε την πιθανότητα ανίχνευσης παθολογικών κυττάρων; Μήπως να αποστέλλουμε όλο το υλικό που συλλέγεται στον σάκο της βρογχοσκόπησης; Έτσι θέσαμε το εξής ερευνητικό ερώτημα: Τελικά ο σάκος της βρογχοσκόπησης δύναται να αποτελέσει ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο; Εάν ναι, μπορεί να συγκριθεί με τη διαγνωστική αξία του βρογχικού εκπλύματος;” είπε ο κ. Κλέωντας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από την εξέταση των υγρών που συλλέχθηκαν από τη βρογχοσκόπηση 137 ασθενών με παθολογικά ακτινογραφικά ευρήματα.
Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της κυτταρολογικής εξέτασης του βρογχικού εκπλύματος και του υγρού που συλλέχθηκε στον σάκο βρογχοσκόπησης έδειξαν ότι ενώ η ειδικότητα και η θετική προγνωστική αξία και των δύο μεθόδων είναι 100% ως προς την ευαισθησία υπερτερεί ο σάκος βρογχοσκόπησης με 60,8% έναντι του 54,34% του βρογχικού εκπλύματος.
Να σημειωθεί ότι με το Angel test μπορεί να διαγνωστεί καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος ενδεχομένως δεν μπορεί να διαγνωστεί με άλλες μεθόδους.
“Ο σάκος της βρογχοσκόπησης αποτελεί σίγουρα ένα νέο διαγνωστικό υλικό για τους ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις του θώρακος. Το Angel test έχει διαγνωστική αξία περίπου ίση ή και λίγο μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του βρογχικού εκπλύματος. Προτείνουμε την ένταξη του Angel test στην καθημερινή πρακτική όλων των βρογχοσκοπικών μονάδων και προτρέπουμε στη διεξαγωγή μεγαλύτερων ερευνητικών κλινικών δοκιμών που θα ισχυροποιήσουν και θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου” επεσήμανε ο κ. Κλέωντας.

1 comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.