Άρχισε να είσαι τώρα αυτό που θα γίνεις μετά

Άρχισε να είσαι τώρα αυτό που θα γίνεις μετά

Γράφει η Κατερίνα Τσεμπερλίδου
www.tsemperlidou.gr

Με αυτήν την πρόταση αρχίζω να γράφω ένα καινούργιο κείμενο. Και αυτή η αρχή μου δίνει κίνητρο και στόχο και πιστοποιεί την ύπαρξή μου. Είμαι εδώ και θέλω να γράψω ένα ενδιαφέρον κείμενο, που θα μοιραστώ μαζί σας. Είμαι εδώ και θα γράψω ένα ενδιαφέρον κείμενο, που θα σας βάλει σε θετικές σκέψεις.
Μόλις άρχισα να γράφω ένα κείμενο για την αρχή, για την κάθε αρχή. Και κάνοντας την αρχή, σας έχω δηλώσει ήδη την παρουσία μου, την πρόθεσή μου και τη δράση μου. Αυτή η αρχή του καινούργιου κειμένου μου είναι για μένα μία πρόκληση, που με κινητοποιεί, με γοητεύει, με κάνει να νιώθω καλά. Και θα νιώθω ακόμα καλύτερα, τη στιγμή που αυτή η αρχή θα έχει με έχει οδηγήσει στο επιθυμητό τέλος. Να έχω γράψει ένα ενδιαφέρον κείμενο, ένα κείμενο που θα το έχω αγαπήσει. Όμως για να φτάσω στο τέλος, πρέπει να κάνω την αρχή. Η αρχή είναι απαραίτητη για να συνεχίσω, για να τελειώσω, για να παράγω, για να απολαύσω, για να ευτυχήσω, για να ζήσω.
Αυτή είναι η αρχή του καινούργιου κειμένου. Και ευτυχώς, είμαι τυχερός γιατί είμαι στην ευχάριστη θέση να αρχίζω τακτικά καινούργια κείμενα. Σε άλλη στιγμή, όμως, άρχισα μια καινούργια γλώσσα, άρχισα ένα διαφορετικό άθλημα, άρχισα να καλλιεργώ ένα μποστάνι στο μπαλκόνι μου, άρχισα να κάνω ποδήλατο πιο τακτικά, άρχισα να διαβάζω ένα βιβλίο, ξεκίνησα να πάω ένα ταξίδι, μία βόλτα, μία εκδρομή, ένα σινεμά, μία επίσκεψη στον καλό μου φίλο. Σύντομα, θα αρχίσω μια καινούργια δουλειά. Και κάθε φορά που άρχισα, έζησα.
Η αρχή είναι η μαγική θύρα που μας περνάει από τη σκέψη στη δράση, από την πρόθεση στην εμπειρία, από την απραξία στην ευτυχία. Και μόνο εγώ κρατάω τα κλειδιά της. Και μόνο εσείς κρατάτε τα κλειδιά της. Της δικής σας αρχής, της δικής σας δράσης, της δικής σας ευτυχίας.
Κάποια στιγμή, άρχισα να βλέπω και τα πράγματα διαφορετικά. Άρχισα να αλλάζω σαν άνθρωπος, να τα βρίσκω περισσότερο με τον εαυτό μου, να βελτιώνομαι. Για μένα το λέω, εσωτερικά. Άρχισα να νιώθω καλύτερα. Αυτή η αρχή είναι μονόδρομος, που δεν έχει τέρμα. Μόνο βιολογικό. Και όλο αυτό γίνεται, γιατί άρχισα κάτι άλλο. Άρχισα να σκέφτομαι περισσότερο, να κάνω ενδοσκόπηση, να βλέπω πιο βαθιά. Άρχισα να προσπαθώ να γίνω πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Για μένα. Και μετά για τους άλλους.
Αυτή η περίοδος ενδείκνυται για καινούργιες αρχές. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι έχουν αρχίσει να βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, πιο ουσιαστικά, πιο αληθινά, πιο ρεαλιστικά, πιο ανθρώπινα. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία και μια καλή αρχή για να φτιάξουμε όλοι μας μια καλύτερη παρέα, μια καλύτερη γειτονιά, μια καλύτερη κοινωνία, μια καλύτερη χώρα, μια καλύτερη ζωή. Μα πάνω απ’ όλα, καλύτερους εαυτούς.
Κάθε αρχή είναι ένα καινούργιο τέλος. Κάθε τέλος μια καινούργια αρχή. Ας τροφοδοτήσουμε όλοι τον αέναο κύκλο της αρχής, της παραγωγής, της δημιουργίας, της εμπειρίας, της ευτυχίας, της ζωής. Ας αρχίσουμε καινούργιες σκέψεις, καινούργιες δράσεις, καινούργια ενδιαφέροντα, καινούργιες συνήθειες. Ας αρχίσουμε να αγαπάμε περισσότερο. Τον εαυτό μας, τους άλλους, την εξέλιξη, τη ζωή. Δεν υπάρχει καλύτερος σύμμαχος για την μελαγχολία από την απραξία. Και δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική θεραπεία από την πράξη.

Για το τέλος, άφησα την πιο σημαντική αρχή:
«Ας αρχίσουμε να είμαστε τώρα αυτό που θα γίνουμε μετά»
(William James, Αμερικάνος Φιλόσοφος)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.