Δεν είναι όλα γιορτινά…

Δεν είναι όλα γιορτινά…

γράφει η Νάνσυ Ψημμενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Οι μέρες των γιορτών παραπέμπουν σε όμορφες στιγμές με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν. Ο θάνατος ενός ανθρώπου με τον οποίο είχαμε μια κοντινή σχέση και μοιραζόμασταν τις καθημερινές αλλά και τις γιορτινές μέρες μπορεί να μετατρέψει αυτές τις μέρες σε έναν άθλο. Μπορεί να είναι δύσκολες, αβάσταχτες.

Ο πόνος αυξάνεται καθώς παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας να είναι χαρούμενος , να ανταλλάσσει ευχές και δώρα ενώ είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν υπάρχει χώρος για το δικό μας πένθος.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν πενθούμε το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου αυτές τις μέρες;

– Δημιουργήστε νέες καταγραφές για τις μέρες των εορτών. Αν για παράδειγμα συνηθίζατε κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς να καλείτε κόσμο σπίτι επιλέξτε για αυτή τη χρονιά να επισκεφθείτε εσείς το σπίτι κάποιου κοντινού σας συγγενή ή φίλου. Εναλλακτικά , μπορείτε να βγείτε έξω με φίλους που αισθάνεστε εμπιστοσύνη.

– Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν πολύ ωφέλιμη την προσφορά εθελοντικής εργασίας αφού αυτό τους βοηθά να βγουν για λίγο “έξω” από τον εαυτό τους.

– Κάντε σχέδια για το μέλλον. Παρόλο που κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει πολύ δύσκολο έως και αδύνατο το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να σκεφτεί το μέλλον βοηθά με τρόπους που δεν φαντάζεστε.

– Μη διστάζετε να αναφέρετε το όνομα του εκλιπόντα στη συζήτησή σας. Βοηθά τόσο εσάς όσο και τους ανθρώπους γύρω σας να θυμάστε και να τιμάτε ανοιχτά την μνήμη του. Γελάστε, κλάψτε, θυμηθείτε.

-Βάλτε προτεραιότητα και κάντε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για εσάς. Μην φοβηθείτε για το “τι θα πει ο κόσμος”. Αυτό είναι το μοναδικό , δικό σας πένθος. Βγείτε έξω από το σπίτι ή μείνετε μέσα σε αυτό. Δεχθείτε μια πρόσκληση ή απορρίψτε την. Κάντε αυτό που είναι χρήσιμο για εσάς.

– Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ ή συνταγογραφούμενων χαπιών.

– Φροντίστε τον εαυτό σας και φανείτε ευγενικοί μαζί του. Ξεκουραστείτε, κοιμηθείτε, φάτε σωστά, περπατήστε, ασκηθείτε.

– Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ρίξει τους ρυθμούς του. Να έχετε υπομονή με τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι το πένθος είναι μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει όσο ακριβώς έχει ανάγκη η ψυχή σας να ενσωματώσει την απώλεια.

Πηγή: http://nancypsimenatos.blogspot.com/2015/12/blog-post_29.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.