Οι ορμόνες της ευτυχίας

Οι ορμόνες της ευτυχίας

γράφει η Χριστίνα Μητσοπούλου, B. Sc Psychology, Συνεργάτιδα της Ομάδας Υποστήριξης του ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ (η ορμόνη της επιβράβευσης)

Η βασική δομή της είναι η σεροτονίνη η οποία ανάλογα σε τι επίπεδα βρίσκεται (χαμηλά ή υψηλά) επηρεάζει την ψυχική διάθεση. Η ντοπαμίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής, ένα σύνολο εγκεφαλικών διαδικασιών που ρυθμίζει τα κίνητρα, τις επιθυμίες, και τις ορέξεις.

Φρόντισε τον εαυτό σου (γυμνάσου, κοιμήσου αρκετά)
Ολοκλήρωσε ένα έργο/ έναν στόχο σου
Φάε σωστά (αρκετή πρωτεΐνη, λιγότερα κορεσμένα λιπαρά)

Αύξησε την τυροσίνη- με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε την αντίστασή σας στο στρες αλλά θα αισθανθείτε και καλύτερα. Μεγάλο μέρος αυτής της ουσίας βρίσκεται στα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τις μπανάνες, το καρπούζι, το πράσινο τσάι και στη μαύρη σοκολάτα.

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ (η ορμόνη της ισορροπίας)

Στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η ορμόνη που ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και ηρεμεί το πνεύμα και το σώμα μας. Βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος και στην ρύθμιση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Επηρεάζει τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι μύες συνεπώς μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο.Υψηλά επίπεδα σεροτονίνης προκαλούν έντονη νευρικότητα έως και σχιζοφρένεια ενώ χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται με την εμφάνιση κατάθλιψης και ανεπάρκεια και σε άλλους νευροδιαβιβαστές, μεταβολικά ή άλλα προβλήματα υγείας. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι άτομα με χαμηλή σεροτονίνη μπορεί να έχουν προβλήματα όρεξης ή διατροφικές διαταραχές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την υπερκατανάλωση τροφής, το να μην τρώει αρκετά ή να υπάρχει εναλλαγή μεταξύ των δύο.

Βγες περπάτησε ή τρέξε στον ήλιο
Κάνε μια βόλτα στη φύση
Κολύμπα ή κάνε ποδήλατο
Ξεκίνα διαλογισμό

ΩΚΥΤΟΚΙΝΗ (η ορμόνη της αγάπης, του έρωτα, της σύνδεσης)

Η έκκριση της ωκυτοκίνης αυξάνει και ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την οικειότητα και τη σύνδεση ανάμεσα στους συντρόφους. Η δεκτικότητα προς τους άλλους, η ευκολία στη σύνδεσή μας μαζί τους, η ενσυναίσθηση και η αποδοχή τους είναι όλα αποτελέσματα της ωκυτοκίνης.

Αγκάλιασε τους ανθρώπους που αγαπάς
Κράτησε το χέρι κάποιου
Παίξε με το παιδί σου ή με το κατοικίδιο σου
Πες μια καλή κουβέντα σε κάποιον ή κάνε ένα κομπλιμέντο

ΕΝΔΟΡΦΙΝΗ (η αναλγητική ορμόνη)

Οι ενδορφίνες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και τη ψυχολογική του κατάσταση, λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης. Είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο – εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη. Παράγονται κάθε φορά που ασχολείται κανείς με μία δραστηριότητα η οποία του είναι ευχάριστη ή ακόμη και με το να σκεφτεί ή να θυμηθεί μια ευχάριστη δραστηριότητα ή εμπειρία. Οι ενδορφίνες ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες.

Δες μια ταινία
Φάε μια σοκολάτα
Γέλασε
Παίξε μουσική
Χόρεψε
Κάνε ένα χαλαρό μπάνιο με αιθέρια έλαια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.