Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Ο πιο αγαπημένος άγιος των παιδιών, αλλάζει όνομα ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του παιδιού.. Είναι ο Father Christmas των Άγγλων, ο Santa Claus των Αμερικανών, ο Pre Nol των Γάλλων, ο Sinterklaas των Ολλανδών, ο Weihnachtsmann των Γερμανών, ο Babbo Natale των Ιταλών και ο Άγιος Βασίλης των Ελλήνων.

Οι ψυχολόγοι μας λένε ότι είναι πραγματικά καλό να υπάρχει για το παιδί. Ο Άγιος Βασίλης φαντάζει στα παιδικά ματάκια παντοδύναμος! Ο καλοκάγαθος παππούλης με την μακριά γενειάδα και τα λαμπερά μάτια γεμάτα αγάπη που γνωρίζουν κάθε αταξία που έχει κάνει το παιδί. Αυτός που θα ικανοποιήσει κάθε του επιθυμία! Αυτός που θα το επιβραβεύσει που ήταν καλό παιδί! Μαθαίνει το παιδί να προσπαθεί για κάτι που θέλει και να σκέφτεται θετικά. Είναι ένας φίλος του! Χαίρεται και ανυπομονεί! Και η αναμονή του ερχομού του Αγίου το βοηθά να ζήσει όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων. Ο Άγιος Βασίλης είναι η αφορμή να ονειρευτεί και να ταξιδέψει σε έναν φανταστικό κόσμο όπου θα το ‘’ξεκουράσει’’ από τον κόσμο της πραγματικότητας. Το παιδί έχει την ανάγκη έως κάποια συγκεκριμένη αναπτυξιακή φάση και ηλικία να πιστεύει σε σύμβολα και μύθους.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που θα τους πείτε την αλήθεια. Συνήθως τα παιδιά ανακαλύπτουν την αλήθεια για τον μύθο του Αγίου σε ηλικία 7 ετών δηλ. όταν το παιδί φτάσει στη σχολική ηλικία. Σύμφωνα με τον Piaget, είναι η περίοδος που τα παιδιά μεταβαίνουν από το προ-εννοιολογικό στάδιο ανάπτυξης, όπου δεν ξεχωρίζουν την πραγματικότητα από την φαντασία, στο στάδιο των συγκεκριμένων λογικών διεργασιών που τους επιτρέπει να κάνουν λογικούς συλλογισμούς σχετικά με τον κόσμο. Σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να αναρωτιούνται <<πώς καταφέρνει ο Άγιος Βασίλης να επισκεφθεί όλα τα σπίτια σε μια νύχτα>> ή <<πώς χωράει από την καμινάδα>> ή <<πως μπαίνει στο σπίτι όταν δεν υπάρχει καμινάδα>> ή <<που αφήνει το έλκηθρο>>.
Αυτό που έχει σημασία είναι αν το παιδί είναι έτοιμο να αφήσει αυτό το παιδικό ονειρικό κόσμο πίσω του. Αν δεν είναι συναισθηματικά έτοιμο , δεν χρειάζεται ακόμα να κάνετε αποκαλύψεις.
Τα παιδιά μαθαίνουν την αλήθεια με διαφόρους τρόπους. Ο καλύτερος είναι μέσω συζητήσεων των γονιών με το παιδί. Αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι που θα κάνουν το παιδί να αμφισβητήσει αυτό το όνειρο και να σας ζητήσουν εξηγήσεις χωρίς να είστε προετοιμασμένοι. Συνήθως από άλλα παιδιά στο σχολείο που έχουν μάθει την αλήθεια ή από μεγαλύτερα παιδιά του οικογενειακού περιβάλλοντος. Επίσης μέσω κάποιας συζήτησης του παιδιού με τους δασκάλους του. Στη τελευταία περίπτωση ο δάσκαλος θα σας ενημερώσει και θα περιμένετε την ερώτηση του παιδιού σας.
Η ερώτηση <<Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;;;>> σίγουρα θα σας ξαφνιάσει και ίσως σας στεναχωρήσει. Αυτό που θα ήταν πιο καλό να του απαντήσετε, είναι μια ερώτηση για το τι νομίζει το ίδιο! Ανάλογα με την απάντηση του θα προχωρήσετε την συζήτηση. Η απάντηση σας δεν χρειάζεται να είναι <<όχι δεν υπάρχει>> διότι του γκρεμίζεται τον κόσμο του. Καλύτερα είναι να διερευνήσει το ίδιο το παιδί το θέμα και με την δικιά σας βοήθεια σε απορίες του να καταλάβει την αλήθεια. Δεν χρειάζεται να του λέμε ψέματα και να προσβάλουμε την νοημοσύνη του. Ένα παιδί μπορεί να σας εκπλήξει με το πόσο ώριμο είναι και το πόσο λογικές ερωτήσεις σας κάνει. Να είστε ειλικρινείς μαζί του.
Τέλος υπάρχει και η περίπτωση το παιδί σας παρά τις εξηγήσεις σας να εξακολουθεί να αρνείται ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης ενώ βαθιά μέσα του το γνωρίζει. Δεν πειράζει αφήστε το να πιστεύει πλέον σε έναν μύθο και όχι σε ένα ψέμα.

Γεωργία Πολυδώρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.