«Φάρμακο» το πλύσιμο των χεριών

«Φάρμακο» το πλύσιμο των χεριών

Η πειθαρχία σε βασικούς κανόνες είναι το κυριότερο όπλο κατά της διασποράς μολυσματικών ασθενειών και ο κορυφαίος και φθηνότερος από όλους τους κανόνες είναι το πλύσιμο των χεριών, όπου ως χώρα βρισκόμαστε στην τελευταία θέση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής Παθολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης, με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, η καμπάνια για το πλύσιμο των χεριών στη Γαλλία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 45% της χρήσης αντιβιοτικών, η υπερκατανάλωση των οποίων στην Ελλάδα και η ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής έχει λάβει «ενδημικές διαστάσεις».
«Στην Ελλάδα το μόνο που κάνουμε τα τελευταία χρόνια είναι να καταγράφουμε και να επισημαίνουμε το πρόβλημα, χωρίς περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή του» ανέφερε ο κ. Σκουτέλης. Για να προσθέσει ο Άγγελος Πεφάνης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, ότι η σχετική νομοθεσία για τον έλεγχο των λοιμώξεων υπάρχει και μάλιστα για τα νοσοκομεία αποτελεί ποιοτικό κριτήριο αξιολόγησης των διοικητών. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Πεφάνης, πρακτικά οι διοικητές δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, τη στιγμή που έχουν δύο νοσηλεύτριες για 40 ασθενείς και δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.