Η μουσικοθεραπεία ενάντια στην μάχη για τον καρκίνο

Η μουσικοθεραπεία ενάντια στην μάχη για τον καρκίνο

Έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι ο ήχος της μουσικής βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την περιπέτεια της θεραπείας τους.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν 30 κέντρα κατά του καρκίνου, του National Cancer Institute, που προσφέρουν μουσικοθεραπεία ως μέρος της αγωγής κατά του καρκίνου.

Υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ερευνών που έγιναν για να εξετάσουν πιθανά οφέλη της μουσικοθεραπείας στον ασθενή.

Συναισθηματικά- ψυχολογικά οφέλη

Τα συναισθήματα που συνοδεύουν τον καρκίνο μπορούν να έχουν έντονες διακυμάνσεις.

Τι μπορεί να κάνει η μουσική για την εναλλαγή των συναισθημάτων και τον φόβο;

Μειωμένο άγχος και βελτιωμένη διάθεση
Ορισμένες επισκοπήσεις εξέτασαν αρκετές έρευνες που αξιολογούσαν την επίδραση της μουσικής στη διάθεση και το άγχος ανθρώπων με καρκίνο. Το συμπέρασμα αυτών των ερευνών ήταν ότι η μουσική μειώνει το άγχος και έχει θετική επίδραση στην ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν τον καρκίνο.
Στους συμμετέχοντες περιλήφθηκαν άνθρωποι που έλαβαν μέρος σε μουσικοθεραπεία ως μέρος προγράμματος νοσοκομείου και άνθρωποι που απλά άκουγαν μουσική.
Μια από τις επισκοπήσεις ανακάλυψε και ότι η μουσική θα μπορούσε να είναι βοηθητική στη μείωση της κατάθλιψης.

Βελτιωμένη ποιότητα ζωής
Επισκόπηση ερευνών που εστίαζαν συγκεκριμένα σε ασθενείς που ακολουθούσαν παρηγορητική αγωγή επιβεβαίωσε τα οφέλη και επιπλέον κατέληξε ότι η μουσική συνδεόταν με βελτίωση της γενικής ποιότητας της ζωής ασθενών με καρκίνο.

Καλύτερο έλεγχος πόνου
Μείωση του πόνου παρατηρήθηκε σε ορισμένες από τις έρευνες που αναφέρθηκαν, αλλά η επίδραση της μουσικής στον πόνο μελετήθηκε συγκεκριμένα σε ανθρώπους που εγχειρίστηκαν για καρκίνο στον πνεύμονα. Αυτοί δεν εμφάνισαν μόνο λιγότερο πόνο αλλά είχαν και μειωμένη ανάγκη για αναλγητικά.

Μείωση της ρηχής αναπνοής
Τουλάχιστον μια έρευνα εξέτασε την επίδραση της μουσικής στην αίσθηση της ρηχής αναπνοής, με τη μουσική να περιορίζει την αίσθηση, παρέχοντας σημαντική πνευματική στήριξη ταυτόχρονα.
Τα σωματικά οφέλη δεν έχουν μελετηθεί στο βαθμό που έχουν μελετηθεί τα συναισθηματικά, αλλά μέχρι τώρα τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.
Επίδραση στα ζωτικά σημεία
Μέτριες βελτιώσεις στα παραπάνω φάνηκαν σε ασθενείς με καρκίνο που συμμετείχαν σε έρευνες μουσικοθεραπείας, περιλαμβανομένων της μείωσης του καρδιακού παλμού, του αναπνευστικού ρυθμού και της υπέρτασης.

Αύξηση των κυττάρων δολοφόνων
Έρευνες σε υγιείς εθελοντές ανακάλυψαν ότι η ακρόαση μουσικής οδήγησε σε αύξηση του αριθμού και της δραστηριότητας των κυττάρων δολοφόνων στον οργανισμό.

Οφέλη στους φροντιστές
Λίγοι άνθρωποι περνούν μόνοι τον καρκίνο και ορισμένοι ασθενείς δήλωσαν πως η εμπειρία ήταν πιο σκληρή για τους αγαπημένους τους πάρα για τους ίδιους. Ο καρκίνος είναι οικογενειακή υπόθεση και τείνουμε να ξεχνάμε τις ανάγκες των φροντιστών.
Μια έρευνα εστίασε συγκεκριμένα σε όσους φρόντιζαν ασθενείς στο τελευταίο στάδιο. Οι φροντιστές και ασθενείς πέρασαν από πρόγραμμα μουσικοθεραπείας στο σπίτι και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όχι μόνο το εκτίμησαν οι ασθενείς αλλά υπήρξε διπλό όφελος, και για τους φροντιστές.

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για τον φροντιστή είναι η αίσθηση ανημπόριας. Σε έρευνα φάνηκε η χαρά του φροντιστή. Η ευκαιρία να παρέχουν μουσική οι φροντιστές στους ασθενείς τους έδωσε αίσθηση δύναμης, με το να κάνουν κάτι συγκεκριμένο για τους αγαπημένους τους.
Το όφελος διήρκεσε και πέρα από την απώλεια του αγαπημένου. Μετά το θάνατο, οι φροντιστές μπόρεσαν να κοιτάξουν στο παρελθόν, τότε που μοιράζονταν τη μουσική με τους αγαπημένους τους με αίσθηση χαράς και σύνδεση και αισθάνονταν γεμάτοι ευτυχισμένες αναμνήσεις και αισθήματα ελπίδας.

Πιθανές παρενέργειες
Θα μπορούσαν να υπάρχουν. Αν η μουσική σας κάνει να θέλετε να χορέψετε μια μέρα μετά την εγχείρηση, δεν πρόκειται για κάτι σοφό. Καλύτερα να αποφύγετε τη μουσική που θα σας θυμίζει ένα δύσκολο στάδιο της ζωής σας. Γενικά, η μουσική παρέχει θετική επίδραση, με μικρό φόβο παρενεργειών.
Πώς μπορείτε να προσθέστε μουσική στη ζωή σας καθώς αντιμετωπίζετε τον καρκίνο; Σκεφτείτε αν προτιμάτε να ακούτε ή να παίζετε.
Σκεφτείτε στη συνέχεια τα είδη που αγαπάτε. Τι σας κάνει να αισθάνεστε ωραία; Σκεφτείτε τους τρόπους που η μουσική σας έφερνε χαρά στο παρελθόν. Μια γυναίκα με καρκίνο, δήλωσε ότι επέλεξε να ακούει τη μουσική που άκουγε όταν γεννούσε την κόρη της. Βρήκε ότι η χρήση της ίδιας μουσικής κατά τη χημειοθεραπεία, της έδωσε την αίσθηση χαλαρότητας που είχε τότε και τη γέμισε με πολύτιμες αναμνήσεις.

Μουσική για θεραπεία
Δεν βοηθούν όλα τα είδη μουσικής. Η heavy metal, πιθανόν δεν θα μπορούσε να είναι η καλύτερη για ασθενείς με καρκίνο αλλά εξαρτάται από τις προτιμήσεις καθενός. Σε έρευνες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος φάνηκε ότι πιο κατάλληλη μουσική είναι η κλασική, η άρπα και η βραζιλιάνικη για κιθάρα.

Πηγή: iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.