“Οδηγίες” για γονείς παιδιών με καρκίνο

“Οδηγίες” για γονείς παιδιών με καρκίνο

Αγαπημένοι γονείς,

φροντίστε τον εαυτό σας και για να μπορείτε να φροντίσετε και το παιδί σας που δίνει μάχη για την ζωή του.

Συνδεθείτε με άλλους γονείς

Η οικογένεια και οι φίλοι σας μπορούν να σας υποστηρίξουν, αλλά πιθανότατα δεν θα ξέρουν ακριβώς τι περνάτε όταν το παιδί σας έχει καρκίνο. Μιλώντας σε άλλους γονείς, σας υπενθυμίζει ότι δεν είστε μόνοι. Μερικές φορές, ακούγοντας μόνο κάποιον να λέει, «Κι εγώ» μπορεί να σας βοηθήσει να συνεχίσετε όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά. Ρωτήστε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τους συλλόγους ασθενών, που μπορείτε να βρείτε τοπικά ή σε απευθείας σύνδεση δίκτυα υποστήριξης φροντιστών.

Ζητήστε Βοήθεια

Μπορεί να είναι δύσκολο να ζητήσετε και να δεχτείτε βοήθεια, αλλά προσπαθώντας να τα κάνετε όλα μόνοι σας, μπορεί και να κάνετε λάθη. Κάνετε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε σε μια εβδομάδα – να βγει βόλτα το σκυλάκι σας, να ποτίσει κάποιος τα λουλούδια σας, να πάτε super market, να καθαρίσετε το σπίτι, να πάρετε από το καθαριστήριο τα ρούχα που ξεχάσατε. Έτσι θα έχετε έτοιμη την λίστα σας και όταν κάποιος σας ρωτήσει ‘Τι μπορώ να κάνω για σένα;» θα έχετε έτοιμη την απάντηση.

Οργανωθείτε

Τα ραντεβού, τα έντυπα και τα φάρμακα που συνοδεύουν τη διάγνωση του παιδιού σας είναι πολλά. Φυλάξτε όλες τις πληροφορίες της περίθαλψης σε ένα μέρος. Ορίστε υπενθυμίσεις για φάρμακα και εξετάσεις στο smartphone σας. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή «My Protocol” για Androids. και οργανώστε το καθημερινό πρόγραμμα τω εξετάσεων και των θεραπευτικών σχημάτων του παιδιού σας.
Κρατήστε ένα σημειωματάριο μαζί σας για να γράφετε ερωτήσεις για το γιατρό και ότι εσείς θεωρείτε σημαντική πληροφορία.
Έχετε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που είναι καλός στην οργάνωση; Αφήστε τους να προγραμματίσουν όλα όσα πρέπει να γίνονται συχνά.

Κάντε ένα διάλειμμα.

Δεν είναι εγωιστικό ούτε παράλογο. Είναι υγιές να απομακρύνεστε από τα καθήκοντά σας για λίγο. Εκμεταλλευτείτε μερικές ώρες την εβδομάδα που είναι μόνο για εσάς. Περάστε αυτά τα διαλείμματα κάνοντας τα πράγματα που θέλετε να κάνετε, χωρίς καμιά ενοχή. Είναι πιθανό ότι τόσο εσείς όσο και το παιδί σας θα επωφεληθείτε από τις βόλτες σας. Θα ανανεωθείτε και το παιδί σας θα περάσει χρόνο και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας ή τους φίλους σας.

Ασκηθείτε.

Μόνο 20 λεπτά άσκησης μπορούν να σας ενεργοποιήσουν, να ενισχύσουν τη διάθεσή σας και ακόμα και να βελτιώσουν τον ύπνο σας. Κάντε μια γρήγορη βόλτα, μια βόλτα με το ποδήλατό σας, μια δουλειά στον κήπο – βρείτε έναν τρόπο να κινήσετε το σώμα σας κάθε μέρα, ώστε να είστε σε καλή κατάσταση για να φροντίσετε το παιδί σας. Ακόμη κι όταν είστε στο νοσοκομειο, βγείτε και περπατήστε γύρω από τον κήπο του νοσοκομείου, στους κοντινούς δρόμους.

Μην αμελείτε τον ύπνο σας

Η εξάντληση κάνει το άγχος χειρότερο. Ο καλός ύπνος είναι το κλειδί για την υγεία σας και την ενέργεια που χρειάζεστε για τη φροντίδα του παιδιού σας. Ο στόχος σας πρέπει να είναι 8 ώρες τη νύχτα. Μην πίνετε πολλούς καφέδες, κλείστε οθόνες και κινητά πριν ξαπλώσετε,κάντε πέντε λεπτά διαλογισμό. Η ανησυχία και ο φόβος για το παιδί σας, σας κρατούν ξάγρυπνους. Ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας.

Τρώτε καλά

Είναι εύκολο να υιόθετησετε κακές διατροφικές συνήθειες όταν είστε τόσο επικεντρωμένοι στο παιδί σας. Αλλά χωρίς τη σωστή διατροφή, θα καταλήξετε να πέσετε κάτω. Ξεκινήστε με απλές αλλαγές. Αντί να επιλέγετε delivery food, πάρτε μαζί σας στο νοσοκομείο υγιεινά σνακ, μπάρες δημητριακών, φρούτα, σαλάτες. Ζητήστε από τους φίλους και συγγενείς σας να μαγειρέψουν φαγητά για εσάς .

Παρακολουθείστε το άγχος σας

Η ψυχική, σωματική και συναισθηματική εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ονομάζεται “caregiver burn out“. Αν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο ή την όρεξή σας, αν αισθάνεστε άγχος, νεύρα, συναισθήματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, ζητήστε βοήθεια.Οι φίλοι σας και τα αγαπημένα σας πρόσωποα μπορούν να διακρίνουν σε εσάς αυτά τα σημάδια. Μιλήστε μαζί τους.

Αναζητήστε την «ηρεμία» σας

Οι τεχνικές χαλάρωσης στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στο άγχος. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή είναι καλές μέθοδοι για να αισθάνεστε ήρεμοι. Ξεφυλλίστε ένα περιοδικό, γράψτε τα πράγματα που είστε ευγνώμονες, αυτά που αισθάνεστε.. Εάν η πνευματικότητα είναι μέρος της ζωής σας, η προσευχή ή η συζήτηση με τον πνευματικό σς ηγέτη, μπορεί να βοηθήσει να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας και να χειριστείτε το άγχος.

Γελάστε

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Βοηθάει στη ροή του αίματος, χαλαρώνει τους μυς και πλημμυριζει το σώμα σας με χημικές ουσίες που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Γελάστε μαζί με το παιδί σας – και οι δύο θα επωφεληθείτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.