Πιο ευάλωτοι σε καρκίνο του δέρματος οι “survivors” του παιδιατρικού καρκίνου

Πιο ευάλωτοι σε καρκίνο του δέρματος οι “survivors” του παιδιατρικού καρκίνου

Αγαπάμε τον ήλιο κάθε μέρα. Στην Ελλάδα οι ηλιόλουστες μέρες είναι παρά πολλές και σίγουρα δεν τελειώνουν με το τέλος του καλοκαιριού.

Σεβόμαστε τον ήλιο και προστατευόμαστε από το κακό που μπορεί να προκαλέσει.

Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν νοσήσει με καρκίνο, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου και να προφυλάσσουν τον εαυτό τους από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία.

Πρόσφατη μελέτη, η μελέτη DCOG-LATER.1,2 κατέδειξε ότι οι επιζώντες του καρκίνου της παιδικής ηλικίας που έχουν ξεπεράσει τα πέντε ή περισσότερα χρόνια από την πρωτογενή κακοήθεια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Μεταξύ της ομάδας, οι πιο κοινές κακοήθειες του δέρματος που εντοπίστηκαν περιλάμβαναν καρκίνωμα βασικών κυττάρων, μελάνωμα και καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων. Οι ασθενείς που εμφάνισαν καρκίνωμα βασικών κυττάρων ήταν τριάντα φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν την κακοήθεια σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ εκείνοι που εμφάνισαν μελάνωμα και καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων είχαν πάνω από δύο φορές και επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των ασθενειών, αντίστοιχα.

Συνολικά 5843 επιζώντες από καρκίνο παιδικής ηλικίας που είχαν διαγνωστεί μεταξύ 1963 και 2001 συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα. Συνολικά, 259 ασθενείς εμφάνισαν 1061 περιπτώσεις καρκινώματος βασικών κυττάρων (τυποποιημένη αναλογία επίπτωσης [SIR], 29,8, 95% CI, 26,3-33,6, υπέρβαση απόλυτου κινδύνου ανά 10.000 άτομα-έτη [ΕΕΑ], 24,6). Περαιτέρω, 20 ασθενείς εμφάνισαν 27 περιπτώσεις μελανώματος (SIR, 2.3, 95% CI, 1.4-3.5, EAR, 1.1) και 10 ασθενείς εμφάνισαν 11 περιπτώσεις καρκίνων πλακωδών κυττάρων (SIR 7.5, 95% CI, 3.6-13.8, 0,8).

Λόγω του κινδύνου εμφάνισης δευτερογενούς δερματικού καρκίνου μεταξύ των επιζώντων καρκίνου της παιδικής ηλικίας, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αυξημένη ευαισθητοποίηση μπορεί να έχει οδηγήσει σε περισσότερη εξέταση και σε επακόλουθα ποσοστά ανίχνευσης αυτών των κακοηθειών σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η ανάπτυξη δευτερογενούς δερματικής κακοήθειας λήφθηκε από συνδέσμους καταγραφής με το Ολλανδικό Μητρώο Καρκίνου και το Ολλανδικό Παθολογικό Μητρώο.
Τα ποσοστά επίπτωσης στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τα ποσοστά γενικού πληθυσμού χρησιμοποιώντας μοντέλα παλινδρόμησης πολλαπλών μεταβλητών Cox.

Περίπου το 40% του συνολικού πληθυσμού έλαβε ακτινοβολία ως μέρος της αρχικής θεραπείας. Η μεταγενέστερη ανάλυση έδειξε αυξημένο κίνδυνο καρκινώματος βασικών κυττάρων με προηγούμενη έκθεση σε ακτινοθεραπεία στο δέρμα (HR, 14,32, 95% CI, 10.10-20.29). Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι υπάρχει πρόσθετος κίνδυνος όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του δέρματος που εκτέθηκε σε ακτινοθεραπεία.
Η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο κατά την παιδική ηλικία συνεπάγεται έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία που είναι ικανή να προκαλέσει βλάβη στο DNA των κυττάρων », δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Jop C. Teepen, PhD, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Κέντρου Παιδιατρικής Ογκολογίας «Princess Maxima». .

Επιπλέον, τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ακτινοθεραπεία και συνέχισαν να αναπτύσσουν καρκίνο του δέρματος είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν τον καρκίνο στον επεξεργασμένο χώρο μάλλον με οπουδήποτε αλλού στο σώμα.

«Αυτή η ιδιότητα της ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι απαραίτητη για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στο DNA στους περιβάλλοντες ιστούς που αναπόφευκτα λαμβάνουν κάποιο επίπεδο έκθεσης στην ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, όπως για παράδειγμα το δέρμα», γράφει ο Phd. Jop Teepen στο δελτίο τύπου. “Η βλάβη του DNA μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου [δέρματος] αργότερα στη ζωή.”

Ο κίνδυνος για δευτερογενή καρκίνο του δέρματος συνδυάστηκε με θεραπεία κρανιακής ακτινοβολίας. Όσον αφορά την προηγούμενη έκθεση στη χημειοθεραπεία, βρέθηκαν μόνο αλκαλοειδή βινκα να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκινώματος βασικών κυττάρων (HR, 1,54, 95% CI, 1,04-2,27).

Ωστόσο, ο κίνδυνος μπορεί να είναι χαμηλότερος τώρα από ότι κατά την επεξεργασία του πληθυσμού της μελέτης, καθώς τα πεδία ακτινοβολίας είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένα για την απομάκρυνση των φυσιολογικών ιστών, σημειώνει ο Dr. Kirsten Ness, PT, PhD, FAPTA, ερευνητής στο Νοσοκομείο Έρευνας Παιδιών “St. Jude”.

Παρ ‘όλα αυτά, ο Dr.Ness συνέστησε στους επιζώντες από καρκίνο παιδικής ηλικίας να φορούν αντηλιακά και να περιορίσουν την έκθεση στον ήλιο. «Ελέγξτε το δέρμα σας, ιδιαίτερα σε περιοχές που έλαβαν ακτινοβολία», τόνισε ο Dr.Ness ως προληπτική προφύλαξη.

Πηγές:
1. Childhood cancer survivors at high risk for skin malignancies. Reuters. Published March 8, 2019. https://reut.rs/2EWTftk. Accessed March 12, 2019.
2. Teepen JC, Kok JL, Kremer LC, et al. Long-term risk of skin cancer among childhood cancer survivors: a DCOG-LATER cohort study [published online February 25, 2019]. J Natl Cancer Inst. doi: 10.1093/jnci/djy212.
3. https://www.oncnursingnews.com/web-exclusives/survivors-of-childhood-cancer-have-increased-skin-cancer-risk?fbclid=IwAR0Bb4v7SWDJATZbyARC6r20y0Fs86WZnPtWVt7TsvYVZJryjiJwDvI5dCQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.