Τα πρωτόνια «χτυπούν» το νευροβλάστωμα

Τα πρωτόνια «χτυπούν» το νευροβλάστωμα

Οι ερευνητές του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας (CHOP) και της Ιατρικής Σχολής του Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανέλυσαν τη μεγαλύτερη ομάδα μέχρι σήμερα παιδιατρικών ασθενών με νευροβλάστωμα υψηλού κινδύνου που έλαβαν θεραπεία με πρωτονιακή ακτινοθεραπεία (PRT), βρίσκοντας αμφότερες ότι η θεραπεία με πρωτόνια ήταν αποτελεσματική στη μείωση των όγκων και κατέδειξε ελάχιστη τοξικότητα στα περιβάλλοντα όργανα.

Η μελέτη δημοσιεύεται ηλεκτρονικά στο International Journal of Radiation Oncology.

«Αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και θα μπορούσαν να αποτελέσουν αλλαγή του παιχνιδιού για πολλούς λόγους”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Christine Hill-Kayser, MD, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ογκολογίας Παιδιατρικής Ακτινοθεραπείας στην Penn Medicine και παθολόγος στο CHOP.

“Οχι μόνο παρατηρήσαμε εξαιρετικά αποτελέσματα και ελάχιστες παρενέργειες που επικυρώνουν τη χρήση PRT σε ασθενείς με υψηλού κινδύνου νευροβλάστωμα, αλλά απαντήσαμε σε μια παρατεταμένη ερώτηση σχετικά με τη θεραπεία με πρωτόνια – την ανησυχία ότι επειδή είναι τόσο στοχοθετημένη, οι όγκοι μπορεί να επανέλθουν. Οι όγκοι δεν επανήλθαν – υποδεικνύοντας ότι η PRT είναι αποτελεσματική, λιγότερο τοξική και η καλύτερη επιλογή για τους νέους ασθενείς μας που πρέπει να υπομείνουν έντονες θεραπευτικές μεθόδους».

Το νευροβλάστωμα είναι ο συνηθέστερος καρκίνος στα βρέφη, και αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% όλων των θανάτων από καρκίνο στην παιδική ηλικία. Οι όγκοι πρωτοπαθούς νευροβλαστώματος είναι συνήθως όγκοι επινεφριδίων, οι οποίοι είναι πολύ κοντά στους νεφρούς, το ήπαρ, το πάγκρεας και το έντερο σε παιδιά, καθιστώντας τους δύσκολους για θεραπεία χωρίς  να βλάπτονται ζωτικά όργανα σε μικροσκοπικά σημεία. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπειών, όπως χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και χειρουργική επέμβαση.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ακτινοβολία φωτονίων που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ, η PRT είναι μια μη επεμβατική, ακριβής θεραπεία καρκίνου που χρησιμοποιεί μια δέσμη πρωτονίων που κινούνται σε πολύ υψηλές ταχύτητες για να καταστρέψει το DNA των καρκινικών κυττάρων, να τους σκοτώσει και να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό τους. Το υψηλής ακριβείας PRT είναι  πολύ υποσχόμενο για τη θεραπεία όγκων σε πολύ μικρά παιδιά και μπορεί να μειώσει την έκθεση στην ακτινοβολία σε υγιείς, αναπτυσσόμενους ιστούς που μπορεί να προκαλέσει δια βίου επιπτώσεις.

Πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία, η μεγαλύτερη περίοδος μελέτης στη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών μέχρι σήμερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα, με το 82% των ασθενών να είναι εν ζωή και το 97% χωρίς την επανεμφάνιση του πρωτοπαθούς όγκου.

Οι τοξικότητες ή οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετριούνται σε κλίμακα από 1 έως 5, με το 5 να είναι το πιο σοβαρό. Κανένας ασθενής στη μελέτη δεν παρατηρήθηκε να παρουσίασε μακροχρόνια οξεία ηπατική ή νεφρική τοξικότητα βαθμού 3 ή 4, με την πλειοψηφία των ασθενών να εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες βαθμού 1 από την PRT.

“Έχουμε δείξει ότι η PRT δεν είναι μόνο αποτελεσματική στη θεραπεία του υψηλού κινδύνου νευροβλαστώματος, αλλά επίσης και την καταστροφή του αναπτυσσόμενου ήπατος, των νεφρών και του εντέρου που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιατρικούς ασθενείς που εκτίθενται σε παραδοσιακή ακτινοβολία”, δήλωσε η Hill-Kayser. “Ενώ προσβλέπουμε σε δεδομένα μεγαλύτερης εμβέλειας για αυτούς τους ασθενείς στην δεκάχρονη πορεία μας, τα εξαιρετικά αποτελέσματα που βλέπουμε εδώ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η θεραπεία πρωτονίων δεν αύξησε τα ποσοστά επανεμφάνισης, υποστηρίζει την εκτεταμένη χρήση πρωτονιακής θεραπείας στο νευροβλάστωμα και σε άλλους καρκίνους υψηλού κινδύνου της παιδικής ηλικίας. “

https://www.chop.edu/news/proton-therapy-treat-high-risk-neuroblastoma
https://www.redjournal.org/article/S0360-3016(19)30190-7/fulltexthttps://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/chop-pts040919.php

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.