Τι είναι το Αστροκύτωμα Εγκεφάλου;

Τι είναι το Αστροκύτωμα Εγκεφάλου;

Τα βασικά κύτταρα του εγκεφάλου είναι οι νευρώνες που σχηματίζουν τις συνάψεις. Γύρω από τους νευρώνες υπάρχουν άλλα κύτταρα που προστατεύουν και τρέφουν : τα κύτταρα αυτά λέγονται νευρογλοιακά ή γλοιακά (glial cells).
Υπάρχουν διάφορα είδη νευρογλοιακών κυττάρων, όπως τα αστροκύτταρα και τα ολιγοδενδροκύτταρα.
Ανάλογα ονομάζεται και ο όγκος που προκύπτει από τα κάθε είδος κυττάρου.

Έτσι ο όγκος που προκύπτει από τα αστροκύτταρα λέγεται αστροκύτωμα, ο όγκος που προκύπτει από τα ολιγοδενδροκύτταρα λέγεται ολιγοδενδρογλοίωμα κ.ο.κ.

Όλοι οι παραπάνω όγκοι είναι με μια γενική ονομασία γλοιώματα.

Το αστροκύτωμα ανήκει στην κατηγορία των γλοιωμάτων χαμηλής κακοήθειας και βραδείας ανάπτυξης. Υπό τον γενικό όρο αστροκύττωμα, συμπεριλαμβάνονται τα ινώδη αστροκυττώματα, τα πρωτοπλασματικά αστροκυττώματα, και τα γεμιστοκυτταρικά αστροκυττώματα. Εντοπίζεται κυρίως στον μετωπιαίο και στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

Είναι πάθηση με καλή πρόγνωση, εάν καταστεί δυνατή η ολική του αφαίρεση στο χειρουργείο.
Ο διαχωρισμός είναι ξεχωριστός για κάθε είδος γλοιώματος.

Παράδειγμα : τα αστροκυτώματα χωρίζονται σε χαμηλής κακοήθειας (grade 1 και 2 κατά WHO) και υψηλής κακοήθειας (grade 3 και 4 κατά WHO).

Το γλοίωμα χαμηλής κακοήθειας εμφανίζεται συνήθως σε νέους ανθρώπους, ακόμα και σε παιδιά. Μέσος όρος ηλικίας είναι τα 34 χρόνια.

Συγκριτικά : τα αστροκυτώματα υψηλής κακοήθειας εμφανίζονται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 41 χρόνια για το αναπλαστικό αστροκύτωμα και 53 χρόνια για το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα.

Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Neuroglia
https://faculty.washington.edu/chudler/glia.html
http://www.childrenshospital.org/news-and-events/research-and-innovation-features/synapses-the-cells-behind-the-scenes
Glia Cells

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.