Βιομηχανική…Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου

Βιομηχανική…Επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου

Ο Luke Simons, 83 ετών, όταν διαγνώστηκε με μεταστατικό μελάνωμα, είχε ήδη δει τη σύζυγο και τον μακροχρόνιο συνεργάτη του να δίνουν τις δικές τους μάχες με τον καρκίνο.
“Γνώριζα απολύτως τι θα μπορούσε να μου κάνει”, λέει για τον καρκίνο. Και για τη χημειοθεραπεία: “Θεέ μου, είναι τρομακτικά όσα προκαλεί στον οργανισμό σου”.

Όταν ο γιατρός του, πήρε τα αποτελέσματα της διάγνωσης, στο αντικαρκινικό ιατρικό ίδρυμα Vanderbilt-Ingram Cancer Center, τον ενημέρωσε για τον Jimmy Carter και πως είχε εξαφανιστεί το μεταστατικό μελάνωμα του προέδρου. Πώς είχε γίνει αυτό; Ο Carter είχε ξεκινήσει να λαμβάνει το νέο φάρμακο της Merck, το Keytruda, το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Ο γιατρός έδωσε στον Simons την επιλογή του Keytruda, και αυτός δέχτηκε.

Μετά την πρώτη δόση, ο Simons ανέπτυξε πνευμονία, εξέλιξη που προβλημάτισε τον θεράποντα γιατρό του για το εάν έπρεπε να συνεχίσει τη θεραπεία. Τη συνέχισε, όμως, και ο καρκίνος που είχε κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο και στο πάγκρεας, τρία χρόνια μετά, δεν ανιχνεύεται στις αξονικές εξετάσεις.

Η ανάπτυξη των εργαλείων που θα προβλέπουν τις αντιδράσεις των ασθενών στην ανοσοθεραπεία, όπως συνέβη στην περίπτωση του Simons, αλλά και η καλύτερη αντιμετώπισή τους, είναι ένας από τους στόχους της πεντάχρονης συνεργασίας που ανακοίνωσαν οι GE Healthcare και Vanderbilt. Τα δύο μέρη πιστεύουν ότι η ενσωμάτωση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης της GE στη βάση δεδομένων και στο αρχείο ασθενών της Vanderbilt θα τους βοηθήσει να επιλέγουν κάθε φορά την καλύτερη θεραπεία.

“Ο απώτερος στόχος μας είναι όχι μόνο να αναγνωρίζουμε τους ασθενείς που ενδεχομένως να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια θεραπεία, αλλά και να ανιχνεύσουμε τις θεραπείες με τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς και το πώς οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να επιλέξουν ασθενείς για τις δοκιμές των φαρμακευτικών αγωγών που αναπτύσσουν”, είπε ο επικεφαλής της GE Healthcare, Kieran Murphy. “Η ικανότητά μας να βιομηχανοποιήσουμε αυτό που κάνει η Vanderbilt είναι αυτό που ισχυροποιεί τη συνεργασία μας”.

“Αυτό που θες να κάνεις δεν είναι να χορηγήσεις υπερβολική ποσότητα φαρμάκων σε κάποιον ασθενή, ή να συνεχίζεις τη θεραπεία χωρίς αυτός να ανταποκρίνεται”, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Vanderbilt University Medical Center, Jeff Balser. Εκτός των άλλων, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε με τους συνεργάτες μας στην GE ειδικά εργαλεία στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) που θα αποτυπώνουν την πορεία του καρκίνου. Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί θα γνωρίζουν από πολύ νωρίς αν η ανοσοθεραπεία θα έχει αποτελέσματα στον κάθε ασθενή ξεχωριστά, εξοικονομώντας χρήματα και απαλλάσσοντας τον ασθενή από τις παρενέργειες.

Ένας ακόμη τομέας συνεργασίας των GE και Vanderbilt θα είναι η ανάπτυξη των θεραπειών CAR-T κυττάρων, χάρη στις οποίες θα προβλέπονται οι παρενέργειες των θεραπειών.

Τα ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα αναπτύσσουν εργαλεία που λειτουργούν και εφαρμόζονται σε συγκεκριμένο περιβάλλον. Με τη βοήθεια της GE όμως αυτές οι θεραπείες και τεχνικές θα εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα. “Η βιομηχανοποίηση των θεραπειών του καρκίνου ίσως είναι ένας άλλος τρόπος να δούμε πώς πρέπει να συνεργαζόμαστε”, προσθέτει ο Balser.

Πηγές:
http://www.capital.gr/forbes/3336629/tha-mporouse-na-biomixanopoiithei-i-therapeia-tou-karkinou-sunergasia-vanderbilt-kai-ge
https://www.forbes.com/sites/elliekincaid/2019/01/06/can-cancer-care-be-industrialized-vanderbilt-and-ge-are-teaming-up-to-find-out/#c78e9fd4fa7c

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.