Η τεχνητή νοημοσύνη ενάντια στον καρκίνο

Η τεχνητή νοημοσύνη ενάντια στον καρκίνο

Διαβάσαμε στο capital.gr μια σημαντική είδηση. Ερευνητές συνεργάζονται με την τεχνολογική επιχείρηση PathAI για τη διερεύνηση κρυμμένων πληροφοριών σε παθολογοανατομικά πλακάκια.

Εδώ και 150 χρόνια οι παθολογοανατόμοι εξετάζουν μέσα από μικροσκόπια, δείγματα ιστών τοποθετημένα πάνω σε αντικειμενοφόρες πλάκες (πλακάκια) για τη διάγνωση του καρκίνου. Κάθε αξιολόγηση είναι βαρυσήμαντη: Έχει καρκίνο αυτός ο ασθενής ή όχι; Η δουλειά του παθολογοανατόμου είναι εξοντωτική. Ένα μόνο πλάκακι μπορεί να περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες κύτταρα. Μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτά μπορεί να είναι καρκινικά. Επίσης ένα μικρό ποσοστό διαγνώσεων χαρακτηρίζεται ως μη ακριβές .

Εδώ είναι που κάνει την εμφάνισή της η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence AI), ένα επιπλέον ζευγάρι αμερόληπτων, ακούραστων τεχνητών ματιών που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό λαθών. Πολλοί ερευνητές στρέφονται σε αυτή τη δυνατότητα, αλλά οι παθολογοανατόμοι της Novartis πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να παίξει έναν επιπρόσθετο ρόλο. Κάνουν την υπόθεση ότι τα παθολογοανατομικά πλακάκια μπορεί να περιέχουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί μερικοί ασθενείς ανταποκρίνονται στη θεραπεία ενώ άλλοι ασθενείς που φαινομενικά είναι παρόμοιοι δεν ανταποκρίνονται.

Για να διερευνήσουν αυτή την ιδέα οι παθολογοανατόμοι και οι επιστήμονες της Novartis, που ασχολούνται με τα δεδομένα, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με την τεχνολογική επιχείρηση PathAI. Εκπαιδεύουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την PathAI ώστε να μάθει να βλέπει τα ίδια πρότυπα που βλέπουν οι παθολογοανατόμοι και έπειτα θα βασιστούν σε αυτό για να καθορίσουν αν το σύστημα μπορεί να εντοπίσει κρυμμένα πρότυπα που περιέχουν όμως πληροφορίες που είναι υπερβολικά ανεπαίσθητες ή σύνθετες με αποτέλεσμα οι παθολογοανατόμοι να μην μπορούν να τις διακρίνουν. Αυτή η προσπάθεια αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Novartis να αξιοποιήσει τα δεδομένα και τις ψηφιακές τεχνολογίες με τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φορείς που αναπτύσσουν φάρμακα να παρέχουν τα σωστά φάρμακα στους σωστούς ασθενείς ταχύτερα.

Το σύστημα PathAI

Μικροσκόπιο:

Ένας παθολογοανατόμος βλέπει ένα σύνολο κυττάρων πάνω σε ένα πλακάκι και βασίζεται στα χρόνια εκπαίδευσής του για να εντοπίσει τα κύτταρα που μπορεί να είναι καρκινικά.

Εικόνα Τεχνητής Νοημοσύνης: 

Το σύστημα PathAI εντοπίζει επίσης σημεία καρκίνου και παρουσιάζει την εκτίμησή του πάνω στο παθολογοανατομικό πλακάκι , επισημαίνοντας τα καρκινικά κύτταρα (κόκκινο), τα περιβάλλοντα κύτταρα (πράσινο) και τα νεκρά κύτταρα (μαύρο).

Με την πρόσφατη έκρηξη στις υπό έρευνα επιλογές όσον αφορά την ανοσολογία-ογκολογία μαζί με θεραπείες που στοχεύουν τις μεταλλάξεις που ενισχύουν τον καρκίνο, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα άτομα που εργάζονται για την ανακάλυψη νέων θεραπειών είναι η αντιστοίχιση της πιο κατάλληλης θεραπείας με κάθε μεμονωμένο ασθενή. Ενώ οι γονιδιωματικές πληροφορίες συμβάλλουν στην προώθηση έξυπνων αποφάσεων, τα πολύτιμα στοιχεία από τα παθολογοανατομικά πλακάκια θα μπορούσαν να βοηθήσουν επίσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.