Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Εμβόλιο κατά του HPV

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Εμβόλιο κατά του HPV

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο αριθμός των καρκίνων που προκαλούνται από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Υπήρξαν ελαφρώς περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1999 και πάνω από 43.000 το 2015. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και τους καρκίνους του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους και του στοματοφάρυγγα (το μεσαίο τμήμα του λαιμού, στο πίσω μέρος του στόματος, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της γλώσσας, των αμυγδαλών και της μαλακής υπερώας).

Το πρώτο εμβόλιο HPV εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το 2006. Ο εμβολιασμός δίνεται ως μια σειρά από δύο ή τρεις βολές. Αυτήν τη στιγμή συνιστάται τόσο για κορίτσια όσο και για αγόρια σε ηλικία έντεκα ή δώδεκα ετών. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών και συνιστάται σε γυναίκες ηλικίας έως 26 ετών και ανδρών έως 21 ετών αν δεν το έλαβαν όταν ήταν νεότεροι. Για τους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με τους άνδρες, τους ανθρώπους που είναι τρανσέξουαλ και εκείνοι που έχουν ανοσοκατασταθεί, το εμβόλιο συνιστάται από την ηλικία των 26 ετών.

Τι είναι ο HPV και πώς διαδίδεται;

Ο ιός HPV είναι ένας τύπος ιού που ζει στην επιφάνεια του δέρματος. Υπάρχουν στην πραγματικότητα πάνω από 100 διαφορετικές ποικιλίες. Πολλοί από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα, όπως αυτά που βρίσκονται στα χέρια και τα πόδια. Περίπου 40 είδη HPV ζουν στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, και στο στόμα και στο λαιμό. Αυτοί οι τύποι μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας.

Τα στελέχη υψηλού κινδύνου για καρκίνο στις περιοχές των γεννητικών οργάνων και του λαιμού είναι τα HPV 16 και 18. Οι HPV 6 και 11 σχετίζονται με τα περισσότερα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Το νεώτερο εμβόλιο HPV, το Gardasil® 9, προστατεύει και από τις τέσσερις από αυτές καθώς και από πέντε άλλα στελέχη που προκαλούν καρκίνο. Συνολικά, οι ιοί που καλύπτονται από το εμβόλιο συνεισφέρουν σε περισσότερο από το 90% των αδενοκαρκινωμάτων του τραχήλου της μήτρας και των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια HPV;

Τα εμβόλια HPV είναι πολύ αποτελεσματικά. Στις δοκιμές που οδήγησαν στις εγκρίσεις των εμβολίων διαπιστώθηκε ότι είναι σχεδόν 100% προστατευτικές έναντι της επίμονης μόλυνσης του τραχήλου της μήτρας με τους τύπους 16 και 18 του HPV. Επίσης, προστατεύονται από τις αλλαγές στον ιστό του τραχήλου της μήτρας που μπορούν να προκαλέσουν αυτές οι επίμονες μολύνσεις.

Δύο μελέτες έδειξαν ότι η προστασία έναντι των τύπων HPV που περιλαμβάνονται στο αρχικό εμβόλιο Gardasil, το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο, έχει βρεθεί ότι διαρκεί τουλάχιστον δέκα χρόνια και τα δεδομένα εξακολουθούν να συλλέγονται. Διεξάγονται μακροπρόθεσμες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Γιατί ο εμβολιασμός κατά του HPV πρέπει να γίνεται μέσα στην δεύτερη δεκαετία της ζωής του ανθρώπου;

Οι λοιμώξεις από HPV είναι πολύ συχνές σε άνδρες και γυναίκες. Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν μια μόλυνση κάποια στιγμή στη ζωή τους χωρίς να το γνωρίζουν, και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σαφείς για τον ιό μέσα σε λίγους μήνες. Ο ιός γίνεται πρόβλημα όταν παραμείνει στο σώμα για δέκα ή 20 χρόνια και μπορεί να αρχίσει να οδηγεί στον σχηματισμό του καρκίνου.

Η υπόθεση είναι ότι από τη στιγμή που κάποιος είναι στη δεύτερη δεκαετία, έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας. Σε αυτό το σημείο, δεν θα επωφεληθούν πλέον από τον εμβολιασμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παρέχετε το εμβόλιο νωρίς, προτού κάποιος γίνει σεξουαλικά ενεργός.

Μερικές μελέτες που διεξήγαγε η Merck, η εταιρεία που κάνει το Gardasil, έχουν προτείνει ότι οι γυναίκες έως 45 ετών μπορούν να ωφεληθούν από το εμβόλιο. Εάν είστε πάνω από τη συνιστώμενη ηλικία και πιστεύετε ότι το εμβόλιο μπορεί να σας βοηθήσει, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η ασφάλιση δεν θα καλύψει την ασφάλιση για άτομα ηλικίας άνω των 26 ετών.

Τι έχετε ακούσει για το εμβόλιο HPV;

Πολλοί άνθρωποι έχουν δισταγμούς για το εμβόλιο επειδή πιστεύουν ότι κάνοντας το εμβόλιο κινδυνεύουν να νοσήσουν με καρκίνο. Είναι παρόμοιο με τους μύθους για εμβόλιο της γρίπης.

Αλλά αυτή είναι μια μεγάλη παρερμηνεία. Το εμβόλιο HPV δεν περιέχει τον πλήρη ιό. Περιέχει πρωτεΐνη που υπάρχει στο εξωτερικό στρώμα του ιού. Ο εμβολιασμός εκθέτει το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου σε αυτή την πρωτεΐνη, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξει αντισώματα που αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη. Στη συνέχεια, αν συσσωρεύσουν τον ιό στο μέλλον, αντισώματα που θυμούνται την πρωτεΐνη και μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό είναι ήδη παρόντα στο σώμα, όπως οι στρατιώτες έτοιμοι να πάνε στη μάχη.

Τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν θέλουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν επειδή δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο HPV έχει υποβληθεί σε επαρκείς δοκιμές ασφαλείας;

Οι κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν για το εμβόλιο, καθώς και μελέτες παρακολούθησης από τότε που εγκρίθηκε, έδειξαν ότι είναι πολύ ασφαλές. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες – σχετίζονται κυρίως με τον πόνο στο σημείο της ένεσης ή με τα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποκρίνεται στο εμβόλιο.

Υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι υψηλότερα;

Ορισμένες γυναίκες σκέφτονται ότι εάν έχουν πάρει ήδη τακτικές εξετάσεις από τον γυναικολόγο τους και υποβάλλονται σε συνιστώμενες εξετάσεις HPV screening και Pap smears, δεν χρειάζονται το εμβόλιο. Αλλά στην πραγματικότητα, θα πρέπει να είναι το αντίστροφο. Επειδή γνωρίζουμε ότι λειτουργεί τόσο καλά, το εμβόλιο θα πρέπει να είναι αυτό που οδηγεί στην πρόληψη του καρκίνου. Το τεστ Παπανικολάου και άλλες εξετάσεις μπορεί να είναι αυτό το πρόσθετο στρώμα υποστήριξης.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να αυξήσουμε τα ποσοστά ανοσοποίησης;

Οι αριθμοί σίγουρα δεν είναι τόσο υψηλοί όσο θα θέλαμε να είναι. Ένα ποσοστό περίπου 60% δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασυλία αγέλης, η οποία είναι όταν ένα αρκετά υψηλό ποσοστό ενός πληθυσμού έχει ασυλία που καθίσταται δύσκολο για μια μόλυνση να εξαπλωθεί.

Για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θεωρείται καλό για τη δημόσια υγεία από επιδημιολογική άποψη, θα θέλαμε να δούμε ποσοστά που είναι πιο κοντά στο 80%. Και οι τιμές πρέπει να είναι τόσο υψηλές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όταν εμβολιάζονται περισσότεροι άντρες, μειώνει τη συνολική επικράτηση του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες, καθώς προστατεύει τους άνδρες από άλλους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV και κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Πηγή: https://www.mskcc.org/blog/hpv-vaccine-and-cancer-risk-frequently-asked-questions?fbclid=IwAR3fNFvS6iDDRveKg88Dt1lDJny_VcVRUpLAIOtiUUpaU8mylhXnvLPG2yk

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.