Ομάδα Υποστήριξης

Ομάδα Υποστήριξης

Ένα σημαντικό εργαλείο για τους γονείς και συγγενείς των παιδιών που νοσούν από καρκίνο  στη δύσκολη μάχη που δίνουν, είναι η ψυχολογική υποστήριξη.

Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των οικογενειών κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και της περιόδου μετά από αυτήν, βοηθάει στην αποτελεσματική στήριξη τόσο των ίδιων, όσο  και των παιδιών.

Η προσοχή όλων κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι εστιασμένη σε πρακτικά κυρίως θέματα με αποτέλεσμα, συναισθήματα που καταπιέζονται να αναζητούν την έκφραση τους.

Η κατάθλιψη, το άγχος, ο φόβος του θανάτου, μιας υποτροπής της αρρώστιας και τα συναισθήματα που επιφέρει, αλλά και το μετατραυματικό στρες της οδυνηρής εμπειρίας, είναι κοινά χαρακτηριστικά αυτών των  οικογενειών.

Ερωτήματα όπως «γιατί σε εμένα;», «γιατί στο παιδί μου;», «πως θα ανταπεξέλθω οικονομικά;», «ποιος θα με βοηθήσει;» ζητούν απαντήσεις.

Η ομάδα υποστήριξης  δίνει το πλεονέκτημα της συνύπαρξης με ανθρώπους  που βιώνουν την ίδια εμπειρία.

Μπορεί ο καθένας να μοιραστεί την προσωπική του εμπειρία, την επίδραση του καρκίνου στη ζωή του αλλά και  να ακούσει τις ιστορίες των άλλων ανθρώπων.

Ταυτόχρονα του δίνεται η δυνατότητα  να διαχειριστεί όλα όσα τον απασχολούν μέσα σε ένα ασφαλές, περιβάλλον όπου δεν χρειάζεται να προσποιείται τον δυνατό/η.

Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, μια τέτοια ομάδα δεν εστιάζεται στον πόνο, τον φόβο και το άγχος, αλλά  στην ελπίδα, τη σύνδεση με τη ζωή και τη συμπαράσταση.

Ένας ικανός συντονιστής μπορεί να οδηγήσει την ομάδα σε αυτογνωσία και λειτουργικότητα, βοηθώντας τα μέλη να μάθουν να βρίσκουν τις λύσεις που χρειάζονται για τον εαυτό τους, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική αλλά η ανάγκη για κοντινότητα οικουμενική.

Ο δικός μας συντονιστής είναι ο Δημήτρης Κουτζαμάνης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Άρθρα του μπορείτε να διαβάσετε στην ενότητα “Υποστήριξη” αλλά και στα Μαθήματα Ζωής.

Οι ομάδες θα ξεκινήσουν σύντομα αλλά θα θέλαμε να γνωριστούμε πριν την έναρξή τους.

Για το λόγο αυτό θα γίνουν δύο σεμινάρια, στο χώρο μας Καπνικαρέας 19Α, Μοναστηράκι.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου  Ώρα 10.00 – 12.00  με θέμα: « Η υποστήριξη του παιδιού που νοσεί και ο ρόλος της οικογένειας»  

Κυριακή 3 Μαρτίου  Ώρα 17.30- 19.30 με θέμα: «Αποθεραπεία, μια καινούρια πρόκληση»

Δηλώστε την συμμετοχή σας στέλνοντας μας ένα μήνυμα στο info@karkinaki.gr.

Σας περιμένουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.