Νέο βιβλίο για τους Πράκτορες του Πλανήτη. Νέα αποστολή για τα παιδιά.

Νέο βιβλίο για τους Πράκτορες του Πλανήτη. Νέα αποστολή για τα παιδιά.

Η Ελένη Ανδρεάδη μας μιλά για την νέα περιπέτεια των Πρακτόρων του Πλανήτη

Νέο βιβλίο για τους Πράκτορες του Πλανήτη. Νέα αποστολή για τα παιδιά. Ποιους εχθρούς καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή τη φορά;

Ο αναγνώστης και πρωταγωνιστής, στο καινούριο βιβλίο «Τα Τέρατα των Ωκεανών», καλείται να σταματήσει το ύπουλο πλάνο του Ιβάν Φον Βαμπάουερ, ο οποίος έχει εξαπολύσει τέσσερα τέρατα στους ωκεανούς για να καταστρέψει τις θάλασσες. Μέσα από αυτή την αποστολή τα παιδιά θα μάθουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θάλασσές μας και το πώς μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στη σωτηρία τους.

Σ’ αυτό, όπως και στο προηγούμενο βιβλίο σας, οι μικροί αναγνώστες πρέπει να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους σε 48 μόλις ώρες. Οι περισσότεροι ενήλικες θα αγχώνονταν μ’ αυτό το χρονικό… τελεσίγραφο. Στα παιδιά λειτουργεί ως έξτρα κίνητρο για να δράσουν;

Το χρονικό πλαίσιο είναι φυσικά απολύτως εξωφρενικό, αλλά για να σας καθησυχάσω, τα παιδιά θα έχουν στη διάθεσή τους κάποια εργαλεία που τους βοηθούν, όπως για παράδειγμα το υποβρύχιο αεροπλάνο Μ.Π.Ο.Υ.Φ.Ο.Σ. που πηγαίνει πολύ γρήγορα από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη! Μην ξεχνάτε πως μιλάμε για μια άκρως απόρρητη αποστολή, οπότε ο χρόνος πρέπει σαφώς να είναι πιεστικός και να υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να κινηθούν διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Η πραγματικότητα βέβαια είναι (και αποκαλύπτεται στο τέλος του βιβλίου) πως την θάλασσα μας την σώζουμε μέσα απο καθημερινή προσπάθεια και καθημερινές επιλογές που κάνουμε – και αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να συγκρατήσει ο αναγνώστης.

Οι «κακοί» των βιβλίων σας έχουν θετικές πλευρές;

Όλοι οι χαρακτήρες ελπίζω πως είναι πολυδιάστατοι, όπως και στη ζωή. Ο Ιβάν Φον Βαμπάουερ για παράδειγμα έχει μια απίστευτη φιλοδοξία στα πλάνα του να καταστρέψει τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα είχε και μια στερημένη παιδική ηλικία, γεγονός που κάπως δικαιολογεί το γιατί έχει γίνει τόσο παθιασμένα κακός… Τελικά όμως ο αναγνώστης ανακαλύπτει πως τα τέρατα στους ωκεανούς τα βάλαμε εμείς εκεί, οι άνθρωποι και όχι ο Ιβάν. Παρόμοια, και ο Πουφ ή αλλιώς διοξείδιο του άνθρακα που γνωρίσαμε στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, έγινε κακός επειδή εμείς καίμε απερίσκεπτα ορυκτά καύσιμα, ενώ αντίθετα λίγο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι απαραίτητο για να υπάρχει ζωή στη γη. Άρα με αυτή την έννοια εμείς είμαστε οι πραγματικοί «κακοί» του βιβλίου, αλλά οι ίδιοι είμαστε που θα σώσουμε τον πλανήτη μας αν ενημερωθούμε, ευαισθητοποιηθούμε και επιτρέψουμε στις θετικές μας πλευρές να επικρατήσουν.

Υπάρχει, άραγε, άλλοθι για τις πράξεις τους;

Όπως εξήγησα και πριν οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για τα τέρατα που απειλούν τους ωκεανούς και γενικότερα το περιβάλλον μας. Η αδιαφορία, άγνοια ή και απληστία μας είναι που προκαλούν αυτές τις απειλές. Για παράδειγμα η υπεραλίευση, ένα από τα θέματα που συναντάμε στο νέο βιβλίο, προέκυψε λόγω της υπερβολής μας να ψαρεύουμε τεράστιες ποσότητες ψαριών με μη βιώσιμο τρόπο. Το άλλοθι μας είναι εαν δεν ξέρουμε τι θα πει βιώσιμος τρόπος ψαρέματος. Θέλω να ελπίζω οτι με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, πολλά μπορούν να αλλάξουν, για τους περισσότερους απο εμάς και για αυτό εστιάζω σε αυτό.

Από την εμπειρία σας, τόσο από τις βιβλιοπαρουσιάσεις, όσο και από τις δράσεις της ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, τα παιδιά επιχειρούν να δώσουν το καλό παράδειγμα στους γονείς;

Ναι θα έλεγα πως τα παιδιά παίρνουν το έργο τους ως Πράκτορες του Πλανήτη πάρα πολύ σοβαρά, εργάζονται ακούραστα, διψούν για νέες αποστολές συνέχεια και εκπαιδεύουν τους γονείς τους. Αυτό είναι κάτι που μας μεταφέρουν πολύ συχνά οι ίδιοι οι γονείς: μου λένε ότι η δική μας η γενιά δεν έλαβε περιβαλλοντική εκπαίδευση για απλά πράγματα όπως η ανακύκλωση ή κομποστοποίηση και τώρα μαθαίνουν μέσα από τα παιδιά.

Και τέλος θα ήθελα να στείλετε το δικό σας μήνυμα στα παιδιά που νοσούν καθώς και στους γονείς τους.

Το λιγότερο που μπορώ να πω στα παιδιά και στους γονείς είναι πως έχουν αναλάβει την πιο δύσκολη αποστολή που εύχομαι με όλη μου την καρδιά και ψυχή να νικήσουν. Όλοι οι Πράκτορες μεταφέρουν τη θετική τους ενέργεια και προσκαλούν τα παιδιά να συμμετάσχουν στις πρακτορικές μας περιπέτειες, να περάσουμε όμορφα, να ταξιδέψουμε και να ονειρευτούμε όλοι μαζί έναν πολύ καλύτερο κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.