Τα τελευταία νέα για την θεραπεία της Παιδιατρικής Λευχαιμίας

Τα τελευταία νέα για την θεραπεία της Παιδιατρικής Λευχαιμίας

Οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο, μπορούν πλέον να «διαιρέσουν» την παιδιατρική λευχαιμία σε υπότυπους. Η καλύτερη κατανόηση των γονιδιωμάτων επιτρέπει πλέον στους επιστήμονες να γνωρίζουν τα γενετικά σφάλματα που χαρακτηρίζουν την λευχαιμία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπών ακολουθώντας νέες θεραπείες.

Στην Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (Ο.Λ.Λ), για παράδειγμα, ένας υποτύπος γνωστός ως «θετικός στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας» χαρακτηρίζεται από την σύντηξη δύο γονιδίων. Επηρεάζει το 4-5% της Ο.Λ.Λ της παιδικής ηλικίας και αντιμετωπίζεται με φάρμακα που στοχεύουν την ανώμαλη πρωτεΐνη που παράγεται από την εν λόγω γενετική ανωμαλία.

Πρόσφατα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα 15% των παιδιών με Ο.Λ.Λ έχουν υπότυπο με ένα παρόμοιο γενετικό προφίλ με το χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας, αλλά που δεν έχει το γονίδιο σύντηξης. Οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Γονιδιακές μελέτες αποκάλυψαν ότι αυτός ο υπότυπος, που μοιάζει με το χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας, φιλοξενεί άλλες συντήξεις γονιδίων που είναι «ευάλωτες» στα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας και μερικές που στοχεύονται από άλλα φάρμακα.

«Με γονιδιωματική αλληλουχία επόμενης γενιάς, μπορούμε συχνά να προσδιορίσουμε, μέσα σε μια εβδομάδα, ποιόν υπότυπο έχει ο ασθενής και να αναπτύξουμε ένα σχέδιο θεραπείας ειδικά σχεδιασμένα για αυτό το υπότυπο», λέει ο Lewis Silverman, MD , διευθυντής της Κλινικής Έρευνας και Κλινικής Φροντίδας στο Dana-Farber της Βοστώνης του κέντρου καρκίνου και διαταραχών του αίματος των παιδιών και διευθυντής του Dana-Farber ALL

Προσεγγίσεις ανοσοθεραπείας

Μια άλλη σημαντική πρόοδο για τη θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας είναι η ανάπτυξη των νέων μορφών της ανοσοθεραπείας.
Το φάρμακο blinatumomab, ένα «διειδικό» αντίσωμα το οποίο στην ουσία «βάζει χειροπέδες» στα κύτταρα Β-ALL της κακοήθειας από το ανοσοποιητικό σύστημα (Τ κύτταρα) , έχει εγκριθεί από το FDA για τα παιδιά με Ο.Λ.Λ που έχουν υποτροπιάσει ή η νόσος τους είναι ανθεκτική σε άλλες θεραπείες. Η έγκριση πρόσφατα επεκτάθηκε σε ασθενείς με B-cell precursor που βρίσκονται στην πρώτη ή τη δεύτερη πλήρη ύφεση τους και έχουν ελάχιστη υπολειμματική νόσο πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο.

«Το Blinatumomab έχει αλλάξει τις επιλογές μας για τα παιδιά με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική νόσο,» σημειώνει ο Δρ. Silverman. «Για πολλούς ασθενείς, φέρνει την ασθένεια υπό έλεγχο μέχρι το σημείο όπου είναι επιλέξιμοι για μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.»

Οι ερευνητές σήμερα διεξάγουν κλινικές δοκιμές ενός «συζυγούς» φάρμακο γνωστό ως inotuzumab, το οποίο αποτελείται από ένα αντίσωμα που συνδέεται με μια τοξίνη κυττάρου. Το φάρμακο λειτουργεί με τη χρήση του αντισώματος ως συσκευή παλιννόστησης για να φέρει την τοξίνη κατευθείαν στα καρκινικά κύτταρα. Έχει εγκριθεί για ενήλικες με Β-Cell ALL και φαίνεται να είναι εξίσου ενεργό σε παιδιατρικούς ασθενείς, σημειώνει ο Δρ.Silverman.

Μια δυνητικά μετασχηματιστική θεραπεία για παιδιατρική λευχαιμία είναι η θεραπεία CAR -Τ κυττάρων, η οποία χρησιμοποιεί γενετική μηχανική επεξεργασμένων Τ- κυττάρων ως όπλο έναντι του όγκου. Σε κλινικές δοκιμές, έχει δειχθεί ότι η θεραπείες με CAR- T κύτταρα είναι δραστικές σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική νόσο. Όπως το blinatumomab και το inotuzumab, έτσι και τα CAR -Τ κύτταρα μπορεί αρχικά να είναι μια «γέφυρα» θεραπείας, μείωσης της νόσου των ασθενών σε ένα επίπεδο όπου μπορούν να λάβουν μια μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων, λέει ο Δρ.Silverman. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί εάν τα CAR- Τ κύτταρα μπορούν να είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για ορισμένους ασθενείς με υποτροπή.

Πηγή : https://blog.dana-farber.org/insight/2019/08/whats-new-in-the-treatment-of-pediatric-leukemia/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.